Cadre didactice
Prof. univ. dr. Benone Puşcă
Fondator al Universității Danubius
benonepusca@univ-danubius.ro
Prof. univ. dr. Benone Puşcă
Fondator al Universității Danubius
benonepusca@univ-danubius.ro
gabriela.lupsan@univ-danubius.ro
Prof. univ.dr Gabriela Lupșan
Cariera universitară își are rădăcinile, pe de o parte, în trecut, în pregătirea noastră profesională, în mentorii care ne-au ghidat primi pași în activitatea didactică și cea de cercetare științifică, iar pe de altă parte, în nivelul de aspirații și de perseverență a fiecăruia dintre noi, în contactul cu fiecare generație de studenți.
Am absolvit Facultatea de Drept, Universitatea ”Al.I Cuza”, promoția 1998 și am beneficia de repartiția guvernamentală ca avocat la Baroul de avocați din municipiul Bistrița- Năsăud, unde am efectuat stagiatura.
Cariera didactică a subsemnatei, începută la data de 1 octombrie 1990 la Facultatea de Drept a Universității ”Al. I. Cuza” din Iași, s-a desfășurat într-un proces ascendent și continuu, în sistemul învățământului superior de stat și cel particular, cu acumulări profesionale și personale, parcurgând toate treptele ierarhiei universitare.
Am fost preparator și apoi asistent universitar la disciplinele ; Drept civil (anul I), Drept roman, Dreptul familiei, Dreptul comerțului internațional, având îndrumarea marilor profesori de drept ai școlii ieșene: prof. univ. dr. Mihail Jakotă, prof.univ.dr. Stefan Rauschi, prof. univ.dr. Ioan Macovei și conf. univ. dr. Gheorghe Piticari.
Un moment importat al vieții mele universitare l-a reprezentat obținerea titlului de doctor în drept. Sub coordonarea științifică a prof. univ.dr. Mihail V. Jakotă, pe data de 10 mai 1997, mi-am susținut teza de doctorat în ședința publică, din comisie făcând parte cei mai reputați specialiști în dreptul internațional privat, la acel moment și cărora le port recunoștință: prof. univ.dr. Ion P. Filipescu, prof. univ.dr. Dragoș-Alexandru Sitaru, prof. univ.dr. Mircea Stefan Minea, conf. univ.dr. Ionel Reghini.
Am devenit prin concurs lector universitar, cu titularizare la disciplina Dreptul familiei , apoi din anul 2002, conferențiar universitar, din comisia de concurs făcând parte valoroși profesori de drept civil și de dreptul familiei : prof. univ.dr. Ovidiu Ungureanu, prof. univ.dr. Alexandru Bacaci, prof. univ.dr. Ionel Reghini
Din toamna anului 2002, am devenit membră a marii familii a Universității ”Danubius” din Galați, unde mi-am continuat cariera, devenind prin concurs profesor universitar în anul 2012.
În ce privește experința administrativă, am avut funcția de membru în consiliul facultății, sef de catedră, prodecan, decan, membru în senatul universității și timp de un mandat (2012-2016), am fost Presedintele Senatului Universității ”Danubius”
Domeniile de cercetare în care m-am implicat până acum sunt cele ale dreptului familiei, dreptului internațional privat, bioetica, având o serie de articole în revistele de specialitate, publicând cursuri și monografii, participând la diferite conferințe naționale și cu participare internațională.
În ultimii ani, activitatea este concentrată pe latură didactică, îndrumând studenții în elobararea lucrările de diplomă și cele de disertație.
În paralel, sunt avocat la Baroul Iași, consilier de 3 mandate în cadrul Consiliului Baroului Iași, formator la INPPA Iași.
De asemenea, am fost referent de specialitate în comisii de obținere a titlul științific de doctor în drept, am făcut parte din comisii de concurs în profesiile liberale (notariat și avocatură), precum și în comisiide de promovare în cariera universitară. Din anul 2009 fac parte din corpul experților ARACIS în domeniul Drept, participând la numeroase evaluări a facultăților de drept din țară.
Prof. univ. dr. Jana Maftei
janamaftei@univ-danubius.ro
Prof.univ.dr. JANA MAFTEI
Funcţionez în învăţământul superior juridic, în calitate de cadru didactic universitar la Facultatea de Drept a Universităţii ”Danubius”din Galați de la începutul anului universitar 1997-1998, când am ocupat prin concurs postul de asistent universitar și am obținut transferul de la Școala nr. 34 din Galați unde am predat 12 ani în calitate de învățător, mai întâi stagiar, apoi definitiv, iar din 1992, învățător gradul II. Am parcurs pașii următori ai devenirii profesionale: 2004 - lector universitar; 2011- conferențiar universitar;.2015 - profesor universitar. În prezent sunt titular de curs la următoarele discipline universitare înrudite, Dreptul internaţional public, Drept diplomatic și consular, la Facultatea de Drept, programul de studii de licență şi Imunitatea de jurisdicție în dreptul diplomatic și consular și Instituții implicate în combaterea infracțiunilor internaționale, la programul de master Științe Penale.
Am fost permanent preocupată de pregătirea și formarea mea continuă și am absolvit mai multe programe și cursuri de specialitate: doctor în drept, teza de doctorat cu titlu „Regimul juridic al activităţii consulare în dreptul internaţional public”; master Drept comunitar; Cursul postuniversitar de specializare in practica relațiilor internaționale și studii euro-atlantice; Cursul postuniversitar la distanță Terorismul internaţional și sistemele de securitate; Cursul Introduction to NATO ; Program de formare în Didactica specialității predării disciplinelor socioumane și drept; Cursul de formare antidiscriminare; Programul de formare și conștientizare în asigurarea calității în Învățământul la Distanță; Training ”e-learning – the state of the art in distance learning” ; Training Managementul relaţiilor interetnice în educaţie, Învăţând să înveţi şi să predai Diversitatea utilizând calculatoarele şi Internetul; Curs de instruire în Managementul calității și Cursul de Audit QI Consulting pentru auditori de terță parte conform SR EN ISO 19011:2003 ai sistemelor de management al calității SR EN ISO 9001:2008 etc.
În toată perioada desfășurării activității universitare am publicat lucrări științifice în țară și străinătate. Parte dintre ele se află în biblioteci universitare sau sunt indexate în baze de date internaționale. Cursurile universitare publicate îndeplinesc criteriile științifice și de formă și sunt instrumente de lucru eficiente pentru studenții de la toate formele de învățământ. Articolele publicate în limba română, engleză, franceză sau rusă, în reviste de specialitate sau în materialele unor conferințe desfășurate în țară sau în străinătate, analizează subiecte importante pentru domeniul dreptului internațional public și dreptului diplomatic și consular.
În 2006 am făcut parte din colectivul care a iniţiat şi organizat la Universitatea „Danubius” prima ediţie a Conferinţei internaţionale Integrarea Europeană - Realităţi şi Perspective, ajunsă la a XVII-a ediţie. Am contribui la organizarea mai multor conferințe naționale și internaționale și work-shop-uri. Am făcut parte din colectivele care au înființat revistele Acta Universitatis Danubius. Relationes Internationales (AUDRI) și Acta Universitatis Danubius. Juridica și sunt membru al consiliului editorial al acestora, iar din octombrie 2021 sunt Editor al revistei Acta Universitatis Danubius. Juridica. De asemenea, fac parte din comitetul/echipa editorial/ă al/a mai multor publicaţii din țară și din străinătate aflate în baze de date internaţionale.
În cadrul activității academice, am inițiat și am făcut parte din colectivele care au întocmit rapoarte de autoevaluare pentru autorizarea sau acreditarea mai multor programe de studii universitare: programele de licență Relații Internaționale și Studii Europene, învățământ cu frecvență (IF și ID); Programele de licenţă Drept (FR și ID);Programele de Master Drept comunitar, Ştiinţe Penale, Drept şi Administraţie Publică Europeană, mai multe programe postuniversitare etc.
De-a lungul carierei universitare, am îndeplinit mai multe funcții la nivelul universității sau facultății: Director al Departamentului Drept Public şi Drept Privat;Director al Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene; Membru în Consiliul de Administrație și al Senatului Universității ”Danubius”; Membru titular în Colegiul de disciplină la nivelul Universității ”Danubius” din Galați; Membru în Comisia de evaluare din cadrul Departamentului de Asigurare a Calității etc. De asemenea, am participat în calitate de Președinte sau Membru în mai multe comisii pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul superior.
Prof. univ. dr. Georgeta Modiga
georgeta.modiga@univ-danubius.ro
Prof.univ.dr.Georgeta MODIGA
REALIZĂRI ŞTIINŢIFICE, PROFESIONALE ŞI ACADEMICE
1. Realizări ştiinţifice
a) Teza de doctorat Perioadă de pregătire a doctoratului: 2002-2007 ,Am obţinut titlul de doctor în DREPT, cu distincţia MAGNA CUM LAUDE, în anul 2007, la Universitatea din București Facultatea de Drept. Titlul tezei de doctorat: Reforma Sistemului de Asigurări Sociale în România Componentă Obligatorie Redistributivă Administrată Public ,Conducător de doctorat: prof.univ.dr. Alexandru Athanasiu
b) Publicarea de cursuri, monografii, studii, articole.
După obţinerea titlului de doctor în perioada 2007-2021, am publicat 39 cărţi şi capitole în cărţi publicate în calitate de unic autor şi 4, în calitate de coautor, alături de unul sau mai mulţi autori ori sub coordonarea unor prestigioşi autori din domeniul cercetat, 81 lucrări indexate ISI/BDI publicate în ultimii 14 ani, 32 lucrări publicate în reviste şi volume de conferinţe cu referenţi (neindexate), care au fost publicate în prestigioase reviste din domeniul drept indexate în baze internaţionale de date, sau în volumele unor sesiuni de comunicari ştiinţifice, internaţionale sau naţionale, editate şi printate de către edituri de referinţă, din domeniul juridic precum: Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, Editura „AGIR” Bucureşti, „Caietul Ştiinţific” nr. 2, Chişinău, 2008, Institutului de Ştiinţe Administrative din Republica Moldova, Editura Vydavatel’stvo EKONOM 2009, Bratislava, Ed. Universităţii Agora, Editura Universitară Danubius, Galaţi, UniversityPress, Ed. Universul Juridic, Bucureşti, Editura Burg-Sibiu, Ed. Tehnopress, Iaşi, Editura Pro Universitaria Bucureşti, Editura Hamangiu, Lambert Academic Publishing GmbH & Co. KG, Germany, Editura Alpha Media Print Bucureşti.
2. Realizări profesionale
a) Membru în cadrul consiliilor editoriale ale unor reviste ştiinţifice cu prestigiu recunoscut sau indexate de o bază de date internaţională recunoscută În perioada 2009-2010, sunt membru în colegiul de redacţie Advisory Editorial Board - Acta Universitatis Danubius Administratio, Advisory Editorial Board - Acta Universitatis Danubius. Juridica, Advisory Editorial Board - Journal of Danubian Studies and Research.
b) Membru al unor organizații științifice și profesionale
Sunt membru al mai multor organizații și asociații științifice: Asociația Română de Științe Penale, Asociația Internațională de Drept Penal, Asociația Română de Științe Penale, Societatea de Științe Juridice și Administrative, Asociația Română de Drept și Afaceri Europene (ARDAE), Membru al Institutului de Ştiinţe Administrative din Republica Moldova, 2006, CECCAR Galaţi, lector formator Drept, 2008, Uniunea Națională a Barourilor din România, Membru al Baroului Galaţi, 2008, Membru în Organizaţia CEDIMES Paris „Centre d-Etudes du Developpement International et des Mouvementes Economiques et Sociaux”, 2008, Membru al Institutului Naţional de Cercetare în Domeniul Muncii – Bucureşti, 2007, Membru al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România - expert contabil.
c) Coordonarea unor structuri profesionale
3. Realizări Academice
Sunt licențiată în științe juridice, specializarea Drept, examen de licenţă susţinut şi promovat la Universitatea „Al.I.Cuza”Iaşi, Facultatea de Drept. De la terminarea studiilor universitare și până în prezent am pus accent major pe perfecționarea continuă. De aceea, în anul 2005, am absolvit și cursurile postuniversitare Administrație Publică, Gestiunea Resurselor și Audit” la Facultatea Științe Economice și Administrative din cadrul Universităţii „Dunărea De Jos” Galați,. Ulterior, am absolvit cursurile organizate de Universitatea „OVIDIUS” din Constanța, Departamentul pentru Pregătirea Personalului a cursurilor pentru pregătirea personalului didactic nivel I şi II. ) , Cursul - „Programul de Formare în Didactic, Specialității Socio-Umane si DREPT”, POSDRU 87/1.3/S/63709: Calitate, Inovare, Comunicare în Sistemul de Formare Continuă a Didacticienilor din Învățământul Superior, 2013, Universitatea Bucuresti, Universitatea Politehnica Bucuresti, Ciclu studii –postuniversitar,Facultatea: Inginerie Mecanica si Mecatronica,Program de studiu: Competente Digitale,Domeniul: Stiinte ale Educatiei Institutul emitent al diplomei: Universitatea Politehnica Bucuresti.
În perioada 1999-2004 am exercitat în calitate de cadru didactic asociat - asisent la Universitatea „Danubius” din Galaţi, perioadă în care am predat următoarele discipline: Dreptul muncii și secrității sociale, dreptul transporturilor, dreptul civil. Din februarie 2004, am desfăşurat activitatea ca asistent universitar titular la Universitatea „Danubius” din Galaţi, Facultatea de Drept, Catedra Drept public şi Drept privat, predând disciplinele: Dreptul muncii și securității sociale I și II, dreptul transporturilor.
Din data de 20 februarie 2006, am fost titularizată ca lector universitar, în urma concursului organizat de Universitatea „Danubius” din Galaţi, Facultatea de Drept, am desfăşurat activitatea ca lector dr. în Drept, Catedra de Drept Public şi Drept Privat, având în norma de bază cursuri şi seminarii la disciplinele: Dreptul muncii și securității sociale – I, Dreptul muncii și securității sociale –II, Dreptul transporturilor.
Începând cu anul 2011, am fost titularizată conferentiar universitar, în urma concursului organizat de Universitatea „Danubius” din Galaţi, fiind cu normă de bază/titular, am predat: Dreptul muncii si securitatii sociale, Dreptul transporturilor, la catedra de Drept Public şi Drept Privat, Contractul de muncă în dreptul comparat, forma de organizare: Masterat, specializarea: Drept Comunitar, Universitatea „Danubius” din Galaţi.
Începând cu anul 2017, am fost titularizată profesor universitar, în urma concursului organizat de Universitatea „Danubius” din Galaţi, fiind cu normă de bază/titular, predat: Dreptul muncii si securitatii sociale, Dreptul transporturilor, la catedra de Drept Public şi Drept Privat, Universitatea „Danubius” din Galaţi.
Activitatea academica universitară a fost completată prin participarea în cadrul colectivelor de implementare a unor proiecte de cercetare – inovare – dezvoltare. Sub aspectul activităţii de cercetare prin proiecte de cercetare obţinute prin competiţie, pe bază de contract, am fost membru echipe de cercetare internaţionale şi naţionale.Rezultatele profesional-universitare ale propriilor cercetări juridice s-au concretizat şi în publicarea unor volume în cooautorat cu specialiști în domeniul cercetării din cadrul Institutului de cercetare în domeniul muncii.
Modiga Georgeta, Proiect POSDRU/161/2.1/G/135978 ,,Licență pentru piața muncii” Beneficiar UNIVERSITATEA DANUBIUS din GALAȚI desfășurat în perioada 05.2014 -12.2015, Poziția în cadrul proiectului expert curriculum, contract semnat în urma selecţiei de oferte depuse la sediul beneficiarului);
Modiga Georgeta, Membru, Proiect POSDRU COD SMIS 14719 membru al comunității de practică ,,Implementarea unui instrument modern de măsurare a performanțelor activității caselor județene de pensii” Proiect cofinanțat, Fondul Social European, prin Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative, Beneficiar CNPP BUCUREȘTI .
Modiga Georgeta, Membru, Contract de cercetare - Program LEONARDO Contract nr. LLP-LDV/TOI/2007/IT/403/2008-2009 „Training service for operators in the system of lifelong learning and Professional Formation and active labour politics”, membru în echipă, consultant, – Universitatea „Danubius” din Galaţi – partener;
Modiga Georgeta, Membru, Contract de cercetare „Mapping and evaluating of existing platforms within the cultural sector”, EC Contract No. 2009/1125/1 EACEA/2008/06, contractor Empirica GmbH, Germania; 01.10.2008-30.09.2009;
Modiga Georgeta, Membru, Contract de cercetare Estia_EarthTo „Sustain the Women’s Careers as Academics, Researchers and Professionals in Engineering, Computers and Sciences”, Lifelong Leraning Programme, Grant Agreement for an Action, Agreement number – 2008-3205/001-001, Project number 142418-LLP-1-2008-1-GR-ERASMUS-ENW. Universitatea „Danubius” din Galaţi ;
Modiga Georgeta, Membru, Contract de cercetare „Analysis of the role of Creativity and Innovation in school curricula in the EU 27”, EC 151394-2009 A08-DE, contractor Empirica GmbH, Germania; 01.10.2008-30.09.2010.
|
Pentru mine, formarea unei cariere academice a fost şi rămâne o prioritate, fiind conştientă că numai cu răbdare, perseverenţă şi dăruire pentru cariera pe care mi-am ales-o, voi putea fi apreciată, recunoscută şi respectată de semenii mei.Îmi doresc să rămân în continuare un membru important în echipa executivă a comunităţii academice din care fac parte şi să pot fi un mentor pentru colegii mei mai tineri, la un moment dat. O importanţă mai mare intenţionez să acord schimburilor de experienţă cu echipe de specialişti din străinătate, participării şi susţinerii de prelegeri în universităţile din străinătate, precum şi fructificării oportunităţilor de a deveni profesor invitat în străinătate.De asemenea, îmi propun să încurajez şi să coordonez activitatea de cercetare a studenţilor, şi a masteranzilor pentru a-i ajuta să dobândească deprinderile necesare pentru o viitoare cercetare independentă.
Prof. univ. dr. Ion Rusu
ionrusu@univ-danubius.ro
Interviu acordat în cadrul proiectului național Maratonul Facultăților de Drept
Prof. univ. dr. Ion RUSU
I. Evoluția în carieră
În anul 1982 am absolvit Academia de Poliție „Al. I. Cuza” din București.
Mi-am desfășurat activitatea în calitate de polițist în Poliția Română, până în anul 2010, când la cerere, am fost trecut în rezervă.
Pe parcursul desfășurării activității în această instituția am ocupat, prin concurs, funcții de conducere (șef poliție municipală și șef serviciu) și am avut calitatea de organ de cercetare penală al poliției judiciare.
Activitatea de cercetare a unor ramuri ale dreptului românesc, în primul rând a celor care se circumscriu științelor penale, a reprezentat pentru mine o preocupare constantă, activitatea publicistică în domeniu începând în anul 2003.
În ceea ce privește pregătirea profesională precizez că după absolvirea Academiei, am continuat cu absolvirea unui curs de specializare în domeniul prevenirii și combaterii criminalității.
Am continuat apoi studiile la Facultatea de Drept din cadrul Universității„ Al I. Cuza” Iași unde am absolvit și studiile de licență în drept (examene de diferență).
Am absolvit studiile postuniversitare la Universitatea București, Facultatea de Drept, iar în perioada 2005-2009 am urmat cursurile școlii doctorale din cadrul Academiei de Poliție, obținând diploma de doctor în drept, sub îndrumarea prof. univ. dr. Alexandru Boroi cu tema „Infracțiunile specifice siguranței circulației și transporturilor feroviare”.
În anul 2009, după susținerea unui concurs am fost angajat la Universitatea DANUBIUS din Galați – Facultatea de Drept, unde îmi desfășor activitatea și în prezent, iar în februarie 2016 am obținut, tot prin concurs titlul didactic de profesor.
Pe parcursul carierei universitare am coordonat următoarele discipline: Drept penal, partea specială, Criminalistică, Drept procesual penal și Clinică judiciară – licență, precum și Individualizarea sancțiunilor de drept penal, Drept execuțional penal, Cooperarea judiciară internațională în materie penală și Criminalistică: tehnici și procedee moderne de investigație.
Începând cu anul 2013 îmi desfășor activitatea în calitate de cadru didactic asociat și la Universitatea George Bacovia din Bacău, unde sunt titularul disciplinelor Drept penal – Partea specială – licență și Individualizarea sancțiunilor de drept penal – curs master – Științe penale și criminalistică.
Pe lângă activitățile didactice, m-am implicat în organizarea și desfășurarea conferințelor ce se desfășoară anual la nivelul Universității, respectiv EIRP și DAIE.
De asemenea sunt membru în colectivele redacționale ale revistelor Acta Universitatis Danubius. Juridica și Jurnal of Danubian Studies and Research și Acta Universitatis George Bacovia. Juridica.
Am coordonat studenți și masteranzi în activitatea de cercetare științifică și redactare a unor studii și articole în domeniul științelor penale.
De asemenea, anual sunt inclus în calitate de membru sau președinte a comisiilor de examinare pentru examenele de licență și disertație.
II. Activitatea publicistică
Din anul 2003 și până la această dată am publicat un număr de 17 cărți la edituri recunoscute în domeniul Științelor juridice din țară, cum sunt Universul Juridic, C.H. Beck, Hamangiu și Prouniversitaria, precum și la Editura LAP LAMBERT din Germania.
Apreciez că cele mai importante lucrări, publicate în ultimii 10 ani, sunt următoarele:
1. Ion Rusu (coordonator), Ioana Rusu, Bogdan Bîrzu, Drept penal român, Partea specială, vol. I, Curs universitar, ISBN general 978-606-39-0883-5, ISBN vol. I: 978-606-39-0884-2, Ed. Universul Juridic, București, 2021, 531 p.;
2. Ion Rusu (coordonator), Ioana Rusu, Bogdan Bîrzu, Drept penal român, Partea specială, vol. II, Curs universitar, ISBN general 978-606-39-0883-5, ISBN vol. II: 978-606-39-0892-7, Ed. Universul Juridic, București, 2021, 486 p.;
3. Ion Rusu (coordonator), Ioana Rusu, Bogdan Bîrzu, Drept penal român, Partea specială, vol. III, Curs universitar, ISBN general 978-606-39-0883-5, ISBN vol. III: 978-606-39-0908-5, Ed. Universul Juridic, București, 2021, 622 p.;
4. Ion Rusu (coordonator), Ioana Rusu, Bogdan Bîrzu, Infracțiunile contra siguranței circulației pe drumurile publice în dreptul penal român, Ediția a II-a, revăzută și adăugită, Ed. Universul Juridic, București, 2020, ISBN: 978-606-39-0595-7, 423 p;
5. George Antoniu, Tudorel Toader (coordonatori), Versavia Brutaru, Ștefan Daneș, Constantin Duvac, Ioan Griga, Ion Ifrim, Gheorghe Ivan, Gavril Paraschiv, Ilie Pascu, Ion Rusu, Marieta Safta, Iancu Tănăsescu, Tudorel Toader, Ioana Vasiu, EXPLICAȚIILE NOULUI COD PENAL, Vol. IV, Art. 257-366, ACADEMIA ROMÂNĂ, Institutul de Cercetări Juridice, Ed. Universul Juridic, București, 2016, 892 p; sunt autor al Titlului VII, Generalități și Cap. I și II, art. 329-341, pp. 579-706, și prim autor al Cap. III, Generalități, art. 342-347, pp. 707-750; ISBN general 978-606-673-337-3, ISBN 978-606673-341-0, pp. 579-750;
6. Alexandru Boroi (coordonator), Ion Rusu, Minodora-Ioana Rusu, TRATAT DE COOPERARE JUDICIARĂ INTERNAȚIONALĂ ÎN MATERIE PENALĂ, Ed. C.H. Beck, București, 2016, ISBN 978-606-18-0549-5, 1044 p;
7. Alexandru Boroi (coordonator), Ion Rusu, Angelica Chirilă, Gina Livioara Goga, Alina Dumitrache, Minodora-Ioana Balan-Rusu, PRACTICA JUDICIARĂ ÎN MATERIE PENALĂ. DREPT PENAL. PARTEA SPECIALĂ, Dispoziţiile noului Cod penal, Doctrină, jurisprudenţă relevantă: C.E.D.O., Curtea Constituţională, decizii de îndrumare ale fostului Tribunal Suprem, decizii pronunțate în recursuri în interesul legii şi decizii de speţă, Ed. Universul Juridic, Bucureşti, 2014, ISBN 978-606-673-446-2, 635 p.;
8. Ion Rusu, Minodora-Ioana Balan-Rusu, INFRACŢIUNILE CONTRA SIGURANŢEI CIRCULATIEI PE DRUMURILE PUBLICE ÎN DREPTUL PENAL ROMȂN, Ed. Universul Juridic, Bucureşti, 2014, ISBN 978-606-673-367-0, 372 p.;
9. Alexandru Boroi (coordonator), Ion Rusu, Florentina Puşcă, Angelica Chirilă, Monica Pocora, Gina Livioara Goga, Alina Dumitrache, Minodora-Ioana Balan-Rusu, PRACTICA JUDICIARĂ ÎN MATERIE PENALĂ. DREPT PENAL. PARTEA GENERALĂ Ed. Universul Juridic, Bucureşti, 2013, ISBN 978-606-673-231-4, 618 p.;
10. Ion Rusu, Minodora-Ioana Balan-Rusu, THE EUROPEAN ARREST WARRANT, ROMANIAN AND EUROPEAN LEGISLATION, DOCTRINE, AND JURISPRUDENCE, LAP LAMBERT Academic Publishing (GERMANIA), DANUBIUS UNIVERSITY, 2013, ISBN 978-3-659-35736-7, 323 p.
Începând cu anul 2004 am publicat în reviste recunoscute în domeniul dreptului un număr de 79 studii și articole, dintre care 5 în Revista Juridical Tribune (Indexată ISI, fără factor de impact) și 59 studii și articole în volumele unor conferințe internaționale desfășurate în țară, o mare parte fiind și susținute.
Consider că cea mai importantă contribuție științifică constă în publicațiile realizate care în final au condus la modificarea și completarea capitolului II din Titlul VII din noul Cod penal român (grupul de infracțiuni contra siguranței circulației pe căile ferate).
Aprecierea lucrărilor publicate în mediul universitar, se poate observa și din cele peste 200 de citări ale unor cunoscuți autori, în tratate, cursuri universitare, monografii, studii și articole publicate în reviste de specialitate sau în volumele unor conferințe științifice.
Conf. univ. dr. Gina Livioara Goga
ginagoga@univ-danubius.ro
Interviu acordat în cadrul proiectului național Maratonul Facultăților de Drept
Conf. univ. dr. Ana Alina Ionescu Dumitrache
alinadumitrache@univ-danubius.ro
CONF. UNIV. DR. ANA ALINA IONESCU DUMITRACHE
EVOLUTIE CARIERA UNIVERSITARA
Evoluția carierei universitare surprinde o dezvoltare necesară și firească atât din perspectiva activității didactice cât și din perspectiva cercetării științifice.
Așadar, în anul 2004, am absolvit Facultatea de Drept a Universității ”Danubius” din Galați.
În anul 2006, am absolvit programul de studii universitare de masterat Dreptul comunitar, în cadrul Facultății de Drept a Universității ”Danubius”.
În anul 2012, am absolvit, sub îndrumarea domnului Prof. univ. dr. Tudorel TOADER, programul de studii universitare doctorale, domeniul Drept, în cadrul Facultății de Drept a Universității ”Al. I. Cuza” din Iași; teza de doctorat: Spălarea banilor. Aspecte juridico- penale.
Mi-am început cariera universitară în anul 2006, în cadrul Facultății de Drept a Universității „Danubius” din Galaţi, în calitate de preparator universitar. În anul 2008, ca urmare a concursului organizat la nivelul instituției de învățământ superior menționate, am ocupat postul de asistent universitar, iar în anul 2012, postul de lector universitar desfășurând activități de curs și de seminar, examinare și evaluare, la disciplinele Drept penal special I, Drept penal special II, Infracțiuni prevăzute în legi speciale, Protecția internațională a drepturilor omului în materie penală.
În anul 2021, în urma concursului organizat la nivelul facultății de Drept a Universității ”Danubius”, am ocupat postul de conferențiar universitar.
Din anul 2016, dețin funcția de decan al Facultății de Drept, fiind selectată prin concurs public, organizat de rectorul universității și validat de senatul universitar. În această calitate, am dobândit experiență în domeniul managementului universitar, îndeplinid atribuții specifice administrării și promovării facultății.
CONTRIBUȚII ȘTIINȚIFICE
Cu privire la contribuțiile mele de ordin științific, menționez faptul că, în cei 15 ani de activitate didactică, prioritar, în demersurile științifice, m-am concentrat asupra analizei și cercetării științifice a aspectelor relevante, actuale, specifice modificărilor legislative intervenite în domeniul dreptului penal și practicii judiciare.
În acest sens, consider că merită a fi evidențiate următoarele cărți și lucrări stiințifice publicate la edituri de prestigiu în domeniul dreptului, în ultimii 10 ani:
IMPLICARE ACTIVĂ ÎN ORGANIZAREA EVENIMENTELOR ȘTIINȚIFICE
Interesul pentru desfășurarea evenimentelor științifice este argumentat și prin implicarea activă, încă din anul 2009, în organizarea conferințelor științifice naționale și internaționale la nivelul Universității ”Danubius”, dar și la nivelul altor instituții de învățământ superior. Astfel, în ultimii 12 ani, am îndeplinit atribuții specifice organizării unor evenimente științifice internaționale de amploare: Conferința internațională”Integrarea Europeană. Realități și Perspective”; Conferința internațională: ”Dunărea: Axă a Identității Europene”.
Începând cu anul 2017, mă implic în organizarea și desfășurarea Conferinței naționale ”Comunități virtuale în epoca Regulamentului General privind Protecția Datelor, eveniment științific inițiat de Facultatea de Drept a Universității ”Danubius” în parteneriat cu Centrul de Studii de Drept European (CSDE) – Institutul de Cercetări Juridice ”Acad. Andrei Rădulescu”, Academia Română; ARDAE – Asociația română de drept și afaceri europene; Societatea de Științe Juridice; Wolters Kluwer; Centrul pentru protectia datelor (CDP) – Universitatea Petru Maior, Tîrgu-Mureș; LegalUp; LEGALITC – Asociatia; internationala pentru drept, cultura si societate; SOROCAPP – Societatea Română de Cercetare pentru Afaceri Publice și Private; Editura Universitară. (https://evenimente.juridice.ro/2020/10/conferinta-nationala-comunitati-virtuale-in-epoca-regulamentului-general-privind-protectia-datelor-cvrgpd-editia-a-iv-a-5-noiembrie-2020.html).
Consider că merită menționată și contribuția mea, în calitate de recenzor, la publicarea materialelor științifice: EIRP Proceedings ( publicație care cuprinde lucrările științifice susținute în cadrul Conferinței internaționale Integrarea Europeană: Realități și perspective - Print ISSN: 2067 - 9211; Online ISSN: 2069 –9344) și Journal of Danubian Studies and Research (publicație care cuprinde lucrările științifice susținute în cadrul Conferinței internaționale ”Dunărea:Axă a Identității Europene” - Print ISSN: 2284 – 5224; Online ISSN: 2392 – 8050). Ambele publicații științifice sunt incluse în baze de date internaționale.Începând cu anul 2021, sunt evaluator științific al articolelor înscrise în vederea publicării la Revista Acta Universitatis Danubius. Juridica, Print ISSN: 1844-8062
Online ISSN: 2065-3891, jurnal inclus în baze de date internaționale, recunoscut de CNCSIS în categoria B+.
REZULTATE DEOSEBITE ALE PARTENERIATELOR ȘTIINȚIFICE CU STUDENȚI
Studentul reprezintă prioritatea activității mele didactice și de crecetare, iar implicarea viitorilor profesioniști în domeniul juridic în activitățile de cercetare reprezintă una dintre principalele direcții de acțiune specifice strategiei de dezvoltare profesională în materia cercetării științifice.
Rezultatele meritorii ale efortului comun, subsemnata și studenți, pe scena cercetării științifice, nu au întârziat să apară. Astfel, numeroasele premii obținute de către studenții pe care i-am coordonat în elaborarea diferitelor lucrări științifice prezentate în cadrul conferințelor naționale și internaționale, precum și de către studenții pe care i-am îndrumat la competițiile de concursuri de procese simulate, certifică implicarea devotată și responsabilă a subsemnatei în acest parteneriat ”maestru- discipol” pe care îl consider principalul indice al educației superioare de calitate.
Exemplific câteva rezultate și premii obținute de către studenții pe care i-am îndrumat în activitatea de cercetare științifică, fie în echipe mixte de cercetare, fie individual:
2012 - Premiul I - Alin Fănel Gangu şi Ana Maria Ciortan , studenţi în anul IV la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Danubius” din Galaţi, au participat la cea de-a patra ediţie a Sesiunii Internaţionale de Comunicări Ştiinţifice Studenţeşti a Facultăţii de Relaţii Internaţionale, Drept şi Ştiinţe Administrative a Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu – Jiu. Lucrarea: „Deţinerea fără drept a minorului, inadvertenţă civilă sau certitudine penală?”
Din competiţia strânsă cu sute de colegi din ţară dar şi din Republica Moldova de la universităţi de renume, precum Universitatea Babeş Boliay din Cluj, Academia de Poliţie “Al. I. Cuza” din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara, studenţii gălăţeni au ieşit, la secţiunea Drept public, învingători, câştigând Premiul I.
2013 – Premiul I - Concurs de procese simulate cu tema generica "Drepturile omului". Concursul a fost organizat de Facultatea de Ştiinte Juridice, Sociale si Politice a Universitatii "Dunarea de Jos", fiind antrenate patru echipe: trei ale universitatii organizatoare si una a Universitatii "Danubius". Alin Fănel Gangu şi Octavian Laurenţiu Toderaşcu. https://www.monitoruldegalati.ro/comunitate/premiul-i-pentru-studentii-de-la-universitatea-danubius.html
2014 - Premiul I - Alin Fănel Gangu, masterand în anul al II-lea la Ştiinţe penale din cadrul Universităţii „Danubius”, a câştigat premiul I la Sesiunea Internaţională de Comunicări Ştiinţifice Studenţeşti „Zilele Cercetării Știinţifice Studenţeşti din Universitatea Constantin Brâncuşi”, ediția a VIII-a, Târgu Jiu, premiul I. Lucrarea: Camera Preliminară: necesitate sau vis european? - https://www.edumanager.ro/premiul-i-intr-o-competitie-stiintifica-studenteasca-internationala-pentru-galateanul-alin-fanel-gangu/
2014 - PREMIUL MUNICIPIULUI GALAȚI în semn de recunoaştere a rezultatelor obţinute de către aceştia atât în ceea ce priveşte activitatea academică şi ştiinţifică dar şi în ceea ce priveşte implicarea deosebită a studenţilor în activităţi extracurriculare. Student: Alin Fănel GANGU
2015 - Premiul I- Mirandona Moise, Danubius University, Oana Șchiopu Danubius University Coordonator - Lect. univ. dr. Dumitrache Ionescu, Ana Alina Danubius University A VII-a ediţie a Sesiunii Intenaţionale de Comunicări Ştiinţifice Studenţeşti LEGE SAPERE AUDE!, sesiune organizată de Universitatea ”Constantin Brâncuși” din Târgul Jiu, 2015, Decembrie. Lucrarea: Mila, sentimentul ființei umane care poate ucide . https://www.avocatura.com/stire/14824/exclusiv-oana-miradona-moise-studenta-la-facultatea-de-drept-universitatea-danub.html
2015 - Premiul al II-lea - Vătămarea corporală din culpă – analiza teoretică și practică : Marian Sava, Danubius University, Georgiana Alexandra Alăzăroaie Danubius University A VII-a ediţie a Sesiunii Intenaţionale de Comunicări Ştiinţifice Studenţeşti LEGE SAPERE AUDE!, sesiune organizată de Universitatea 6 Coordonator - Lect. univ. dr. Dumitrache Ionescu, Ana Alina Danubius University ”Constantin Brâncuși” din Târgul Jiu, 2015, Decembrie
2015 – Premiul al III-lea - Cazul COLECTIV: Scena pe care culpa profesională a jucat rolul ucigașului, Victoria Scripnic, Danubius University Coordonator - Lect. univ. dr. Dumitrache Ionescu, Ana Alina Danubius University A VII-a ediţie a Sesiunii Internaţionale de Comunicări Ştiinţifice Studenţeşti LEGE SAPERE AUDE!, sesiune organizată de Universitatea ”Constantin Brâncuși” din Târgul Jiu, 2015, Decembrie
În anul 2014, Primăria Municipiului Galați mi-a acordat PREMIUL MUNICIPIULUI GALAȚI, în semn de recunoaştere a rezultatelor obţinute în cadrul Universității ”Danubius”.
PROIECTE
Proiectele de cercetare și programele naționale gestionate de UEFISCDI, programele europene de tip POSDRU, Horizon 2020 etc., reprezintă un alt aspect de interes pentru dezvoltarea carierei mele profesionale. Am fost implicată în echipele multor asemenea proiecte. Un rol deosebit în definirea profilului meu de cadru didactic l-a avut implicarea într-o serie de proiecte, precum:
- aprilie 2016 – august 2017 – profesor – proiect Legal Information Technology Community (LITC) finanțat prin programul ERASMUS+, Acțiunea cheie 2: Parteneriate strategice; ctr. Nr 2015-1-RO01- KA203- 015108; în cadrul acestui proiect am participat la o sesiune de training în vederea dezvoltării curriculei universitare, în perioada 12- 25 aprilie, în Spania, la Universitatea Las Palmas de Gran Canaria. Ca urmare a acestei experiențe, am inițiat programul de studii universitare de masterat Dreptul Comunităților Virtuale.
- octombrie 2018 – februarie 2019 - Expert parteneriate de practică 1 – în cadrul proiectului ”Spre angajare, prin practică”, POCU/90/6.13/6.14/107584. În cadrul acestui proiect, am indeplinit atribuții privitoare la evaluarea profilului partenerilor de practică existenți la nivelul Facultății de Drept a Universității ”Danubius” și identificarea celor relevanți în vederea colaborării cu aceștia.
- februarie 2019 – septembrie 2021– Responsabil în metodologie didactică - Codul proiectului: 122859; Titlul proiectului: Metode Educationale pentru Dezvoltarea Invățământului Inovativ Antreprenorial M.E.D.I.I.A; CIM NR. 417/HR/22.02.2019. Acest proiect mi-a oferit noi oportunități care contribuie, fără dubiu, la îmbogățirea experientei didactice în materia adaptării metodologiilor didactice realității educației inovative.
Conf. univ. dr. Andy Corneliu Puşcă
Președinte al Consiliului de Administrație
andypusca@univ-danubius.ro
Conf. univ. dr. Andy Pușcă este Președintele Universității “Danubius” din Galați. Din această poziție, el asigură îndeplinirea misiunii instituţiei de învăţământ superior de a genera şi de a transfera cunoaştere către societate, gestionând, concomitent, acţiunile privind cooperarea națională și internaţională a universității în cadrul căreia ocupă și funcția de Președinte al Consiliului de Administrație. Dr. Andy Pușcă este, astfel, responsabil de luarea tuturor deciziilor care privesc patrimoniul universității, dar și de gestiunea și protecția resurselor. În trecut, acesta a ocupat funcția de Rector al instituției.
Dr. Andy Pușcă este membru al consiliului consultativ al AUAP (Asociația Universităților din Asia și Pacific) fiind, anterior, membru al Consiliului Director. El este, de asemenea, vicepreședinte al asociației americane AGAUC (the Association for the Global Advancement of Universities and Colleges), președinte al HECSI (Higher Education Consortium for Social Innovation), vicepreședinte al Danubius Economic Consortium, dar și președinte al mai multor asociații dunărene precum: “Romanian River Transport Cluster” sau “Cluster IT&C Dunărea de Jos”.
Fost Coordonator al Comisiei pentru Probleme Sociale și Relația cu Sindicatele în cadrul Consiliul Național al Rectorilor, Dr. Andy Pușcă beneficiază și de o vastă expertiză în managerierea proiectelor europene. De asemenea, el profesează ca avocat.
Doctor în Drept al Academiei Române, Andy Pușcă și-a început cariera academică în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București, unde a absolvit, în calitate de șef de promoție, cursurile Facultății de Științe Administrative. Tot ca șef de promoție, a absolvit și Facultatea de Drept, Universitatea “Danubius” din Galați. Dr. Andy Pușcă a ocupat postul de Lector în cadrul mai multor redutabile instituții de învățământ superior precum SNSPA, Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” sau Institutul Național al Magistraturii, fiind, în prezent, Conferențiar al Facultății de Drept al Universității “Danubius” din Galați.
Dr. Andy Pușcă a studiat pianul, este pasionat de lectură, teatru, film, călătorii și muzică.
Conf. univ. dr. Angelica Roşu
rosuangelica@univ-danubius.ro
Interviu acordat în cadrul proiectului național Maratonul Facultăților de Drept
Lect. univ. dr. Bogdan Birzu
Lect. univ. dr. Bogdan BÎRZU
I. Evoluția în carieră
În anul 2007 am absolvit Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București, iar în anul 2019 am absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universității București.
În ceea ce privește pregătirea profesională precizez că după absolvirea Academiei de Poliție, am continuat cu studiile de masterat în domeniul științelor penale, organizat de aceeași instituție de învățământ superior, în perioada 2007-2009.
În perioada 2011-2015 am urmat cursurile școlii doctorale din cadrul Facultății de Drept a Universității Titu Maiorescu din București, susținând teza de doctorat cu titlul Reglementarea infracţiunilor de genocid și contra umanității la nivel european, coordonator ştiinţific - profesor universitar doctor Alexandru Boroi.
În urma susținerii tezei menționate prin ordinul Ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului nr. 4643 din 30.07.2015 mi s-a conferit titlul științific de doctor în drept.
De asemenea, sunt absolvent al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, nivelul I și II (2014), din cadrul Facultății de Științe ale Educației, Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, București.
În perioada 2014-2018 am fost angajat asistent universitar (plata cu ora) la Universitatea Titu Maiorescu din București.
În urma susținerii concursului, începând cu data de 01.10.2019 am fost angajat în funcția de lector universitar la Universitatea DANUBIUS din Galați, unde îmi desfășor activitatea și în prezent, ca titular al disciplinei Criminalistică: tehnici și procedee moderne de investigație – curs predat în anul I la masterat – Științe penale.
Am coordonat studenți și masteranzi în activitatea de cercetare științifică și redactare a unor studii și articole în domeniul științelor penale.
De asemenea, anual sunt inclus în calitate de membru în comisiile de examinare pentru examenele de licență și disertație.
II. Activitatea publicistică
Până la această dată, în calitate de prim autor sau autor am publicat la edituri recunoscute în domeniul științelor juridice, cum sunt Universul Juridic, Hamangiu și Prouniversitaria un număr de 6 cursuri universitare și monografii, după cum urmează:
1. Ion Rusu (coordonator), Ioana Rusu, Bogdan Bîrzu, Drept penal român, Partea specială, vol. I, Curs universitar, ISBN general 978-606-39-0883-5, ISBN vol. I: 978-606-39-0884-2, Ed. Universul Juridic, București, 2021, 531 p.;
2. Ion Rusu (coordonator), Ioana Rusu, Bogdan Bîrzu, Drept penal român, Partea specială, vol. II, Curs universitar, ISBN general 978-606-39-0883-5, ISBN vol. II: 978-606-39-0892-7, Ed. Universul Juridic, București, 2021, 486 p.;
3. Ion Rusu (coordonator), Ioana Rusu, Bogdan Bîrzu, Drept penal român, Partea specială, vol.III, Curs universitar, ISBN general 978-606-39-0883-5, ISBN: 978-606-39-0908-5, Ed. Universul Juridic, București, 2021, 622 p.;
4. Ion Rusu (coordonator), Ioana Rusu, Bogdan Bîrzu, Infracțiunile contra siguranței circulației pe drumurile publice în dreptul penal român, Ediția a II-a, revăzută și adăugită, Ed. Universul Juridic, București, 2020, ISBN: 978-606-39-0595-7, 423 p;
5. Ion Rusu (coordonator), Maria-Georgiana Teodorescu, Rareș Rotaru, Ioana Rusu, Bogdan BÎRZU, Roxana-Maria Chireac, Infracțiuni privind domeniul financiar-bancar, Ed. Hamangiu, București, 2018, ISBN: 978-606-27-1176-4, 210 p;
6. Bogdan BÎRZU, Infracțiuni de genocid și contra umanității, Ed. Pro Universitaria, Bucureşti, 2016, ISBN 978-606-26-0579-7, 224 p.
În reviste recunoscute în domeniul dreptului am publicat un număr de 19 studii și articole, dintre care 3 în revista Juridical Tribune (indexată ISI, fără factor de impact).
De asemenea, am participat la mai multe conferințe internaționale unde am susținut un număr de 35 studii care au fost ulterior publicate în volumele acestora.
Din aprilie 2016 sunt membru al Societății de Științe Juridice și Administrative.
Lect. univ. dr. Tache Bocănială
tache.bocaniala@univ-danubius.ro
LECT. UNIV.DR. TACHE BOCANIALA
După absolvirea Şcolii de ofiţeri M.I., în anul 1982, am lucrat în calitate de ofiţer de poliţie în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, în diferite funcţii operative sau de conducere în care am acumulat o bogată experienţă profesională. Am avut un parcurs treaptă cu treaptă în ierarhia funcţiilor de execuţie şi de conducere din Poliţie, de la cea mai mică funcţie de ofiţer şi până la cea de adjunct al ŞEFULUI POLIŢIEI ROMÂNE. În mod similar am parcurs ierarhia gradelor militare si profesionale specifice politiei de la cel de locotenent la cel de Chestor de politie(in prezent-General de brigada in rezerva).
Concomitent, am absolvit Facultatea de drept din cadrul Universităţii “Al. I. Cuza“ din Iaşi, în anul 1988, profilul “ştiinţe juridice”, iar ulterior am urmat cursurile postuniversitare specializarea - ştiinţe penale- la Facultatea de drept din cadrul Universităţii Bucureşti, absolvite în anul 1997, precum şi mai multe cursuri de management în cadrul Centrului de studii post academice al Ministerului de Interne.
La data de 25.07.2008 am obţinut titlul ştiinţific de Doctor în drept după parcurgerea studiilor doctorale în cadrul Academiei de Poliţie “ Alexandru Ioan Cuza “ sub indrumarea regretatului Prof.Univ. Dr. Gheorghe Nistoreanu .
În anul 2009 am absolvit cursurile Colegiului Naţional de Afaceri Interne .
Ca semn de recunoaştere a meritelor, în anul 2008 mi s-a acordat Semnul onorific “ In Serviciul Patriei “ pentru ofiţeri, pentru 25 ani de activitate şi rezultate meritorii în îndeplinirea atribuţiilor şi în pregătirea profesională precum şi Ordinul “ Bărbăţie şi Credinţă “ în gradul de “ Cavaler “ cu însemn pentru militari.
Din 15.09.2010 am intrat ca avocat definitiv în Uniunea Naţională a Barourilor din România – Baroul Galaţi, dobandind şi calitatea de Lector la Institutul Naţional de Pregătire şi Perfecţionare a Avocaţilor, Centrul Teritorial Galati.
Din 01.10.2008 activez ca Lector universitar la Universitatea ,,DANUBIUS” din Galaţi unde am devenit titular de disciplină la 22.02.2010, mai intai in cadrul Facultatii de Politie Comunitara iar ulterior la Facultatea de drept, disciplinele Dreptul Uniunii Europene si Criminalistica la cilul licenta si Drept Institutional al Uniunii Europene la ciclul master.Am fost membru al Consiliului Facultăţii de drept si membru al senatului la aceeaşi universitate.
Lista lucrări publicate
-“Deontologie poliţienească”, Editura Prouniversitaria Bucureşti, în colaborare cu Editura Universitară „Danubius” Galați,2010.
-“Teoria răspunderii contravenționale”, Editura Prouniversitaria Bucureşti, în colaborare cu Editura Universitară „Danubius” , 2010.
-”Infracţiuni săvârşite în apele de frontieră ale României. Implicaţii juridico-penale”, monografie, Editura Universitară „Danubius”, Galați, 2011.
Sunt autor si coautor al mai multor articole de specialitate prezentate in conferinte sau publicate in reviste de specialitate, cum ar fi ,,DREPTUL”, EIRP PROCEEDINGS, ACTA UNIVERSITATIS DANUBIUS. JURIDICA, ACTA UNIVERSITATIS DANUBIUS. ADMINISTRATIO.
Lect. univ. dr. Mircea Valentin Carlan
EVOLUTIE CARIERA UNIVERSITARA
Administrația publică reprezintă acel ansamblu pluridisciplinar a cărei funcționare și organizare are ca și temei exclusiv legea, lato sensu. Multitudinea situațională născută din raporturile juridice ce se dezvoltă în mod permanent oferă practicienilor posibilitatea teoretizării pentru a oferi răspunsuri și interpretări general valabile cu titlu de îmbunătățire constantă a actului administrativ. Aceste premise au fundamentat dezvoltarea carierei didactice care a constat într-o permanentă dorință de cunoaștere și creativitate de specialitate.
Așadar, în anul 2003, am absolvit Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara.
În anul 2005, am absolvit programul de studii universitare de masterat Dreptul afacerilor, în cadrul Facultății de Drept a Universității de Vest. Tot în anul 2005 am absolvit Programul de formare specializată pentru manageri publici din cadrul Institutului Național de Administrație care a inclus și un an de formare la prestigioasa École Nationale d’Administration din Paris.
În anul 2013, am absolvit, sub îndrumarea domnului Prof. univ. dr. Anton TRĂILESCU, programul de studii universitare doctorale, domeniul Drept administrativ, în cadrul Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara; teza de doctorat: PROCEDURA ACHIZIŢIILOR PUBLICE CU REFERIRE SPECIALĂ LA CELE FINANŢATE DIN FONDURI EUROPENE.
Mi-am început cariera universitară în anul 2018, în cadrul Facultății de Drept a Universității „Danubius” din Galaţi, în calitate de asistent universitar. În anul 2022, ca urmare a concursului organizat la nivelul instituției de învățământ superior menționate, am ocupat postul de lector universitar, desfășurând activități de curs și de seminar, examinare și evaluare, la disciplinele Drept financiar și fiscal, Drept procesual fiscal, Instituții Financiare Europene precum și Drept administrativ.
CONTRIBUȚII ȘTIINȚIFICE
Cu privire la contribuțiile mele de ordin științific, menționez faptul că, în cei 4 ani de activitate didactică, prioritar, în demersurile științifice, m-am concentrat asupra analizei și cercetării științifice a aspectelor relevante, actuale, specifice modificărilor legislative intervenite în domeniul dreptului administrativ și al dreptului european din materia achizițiilor publice.
În acest sens, consider că merită a fi evidențiate următoarele cărți și lucrări științifice publicate la edituri de prestigiu în domeniul dreptului, în ultimii 10 ani:
1. ”Dezvoltarea cadrului legal al achizițiilor publice în Uniunea Europeană” articol publicat în revista ”Dreptul” nr. 5/2011 editată de Uniunea Juriștilor din România;
2. ”În legătura cu răspunderea juridică sancționatorie reglementată de Ordonanța Guvernului nr. 79/2003 privind controlul și recuperarea fondurilor comunitare, precum și a fondurilor de cofinanțare aferente utilizate necorespunzător” articol publicat în revista ”Dreptul” nr. 7/2011 editată de Uniunea Juriștilor din România;
3. ”Răspunderea juridică antrenată în cazul fondurilor comunitare, precum și al fondurilor de cofinanțare aferente utilizate necorespunzător” articol publicat în Revista ”ECONOMIE ŞI ADMINISTRAŢIE LOCALĂ”, nr. 4/2011, editată de editura ”TRIBUNA ECONOMICĂ”;
4. ”Principiile şi actele juridice aferente intervenţiei fondurilor europene structurale şi de coeziune”, articol publicat în ”Revista română de drept al afacerilor”, nr. 3/2012, editată de editura Wolters Kluwer România.
5. ”Procedura achiziţiilor publice cu referire specială la cele finanţate din fonduri europene”, Carte publicată la editura Wolters Kluwer România, 2013, ISBN: 978-606-677-005-7
6. ”Achizițiile publice în România. Aplicarea și interpretarea noii legislații europene” – Editura Universitară, București 2017, ISBN 978-606-28-0636-1
7. ”Curs de Achiziții Publice. Aspecte teoretice și aplicații practice” – co-autor alături de Petre Lăzăroiu, Ionița Cochințu, Mihaela Agata Popescu și Mircea Cârlan, Editura Hamagiu, București 2017, ISBN 978-606-27-0754-5
8. ”Curs de Achiziții Publice. Aspecte teoretice și aplicații practice” Ediția a 2-a revizuită și adăugită – co-autor alături de Petre Lăzăroiu, Ionița Cochințu, Mihaela Agata Popescu și Mircea Cârlan, Editura Hamagiu, București 2018, ISBN 978-606-27-1070-5
9. ”Regimul juridic al creanțelor bugetare rezultate din nereguli în utilizarea fondurilor europene și/sau naționale aferente acestora. Interferențe între ramurile dreptului”, Revista ”Consultant fiscal” nr. 4/2021, nr. 73 oct.-dec. 2021, ISBN UJ 184435912102
PARTICIPAREA ACTIVĂ LA EVENIMENTE ȘTIINȚIFICE
Interesul pentru desfășurarea evenimentelor științifice este argumentat și prin implicarea activă, încă din anul 2009, în organizarea conferințelor științifice naționale și internaționale la nivelul Universității de Vest, dar și la nivelul altor instituții de învățământ superior. Astfel, în ultimii 14 ani, am participat la evenimente științifice interne și internaționale de amploare:
Lect. univ. dr. Radu Ștefănuț
radu.stefanut@univ-danubius.ro
LECT. UNIV. DR. ŞTEFĂNUŢ RADU
EVOLUŢIE CARIERĂ UNIVERSITARĂ
Evoluția carierei universitare surprinde o dezvoltare necesară și firească atât din perspectiva activității didactice cât și din perspectiva cercetării științifice.
În acest sens, în anul 2007, am absolvit Facultatea de Drept a Universității ”Danubius” din Galați.
În anul 2009, am absolvit programul de studii universitare de masterat Drept şi administraţie publică europeană, în cadrul Facultății de Drept a Universității ”Danubius”.
În anul 2012, am absolvit, sub îndrumarea domnului Prof. univ. dr. Sergiu Brânză, programul de studii universitare doctorale, domeniul Drept, Specializarea: Drept penal şi criminologie, în cadrul Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova; teza de doctorat: Infracţiunea de violare de domiciliu în legislaţia Republicii Moldova şi în cea a României. Studiu de drept comparat.
Mi-am început cariera universitară în anul 2018, în cadrul Facultății de Drept a Universității „Danubius” din Galaţi, în calitate de asistent universitar.
În anul 2020, ca urmare a concursului organizat la nivelul instituției de învățământ superior menționate, am ocupat postul de lector universitar, desfășurând activități de curs și de seminar, examinare și evaluare, la disciplinele Drept constituţional şi instituţii politice, Criminologie, Dreptul mediului, Dreptul european al mediului şi Dreptul penal al afacerilor.
CONTRIBUȚII ȘTIINȚIFICE
Cu privire la contribuțiile mele de ordin științific, menționez faptul că, în cei 3 ani de activitate didactică, prioritar, în demersurile științifice, m-am concentrat asupra analizei și cercetării științifice a aspectelor relevante, actuale, specifice modificărilor legislative intervenite în domeniul criminologiei.
În acest sens, consider că merită a fi evidențiate următoarele cărți și lucrări stiințifice publicate la edituri de prestigiu în domeniul dreptului, în ultimii 10 ani:
IMPLICARE ACTIVĂ ÎN ORGANIZAREA EVENIMENTELOR ȘTIINȚIFICE
Interesul pentru desfășurarea evenimentelor științifice este argumentat și prin implicarea activă, încă din anul 2018, în organizarea conferințelor științifice naționale și internaționale la nivelul Universității ”Danubius”, dar și la nivelul altor instituții de învățământ superior.
Astfel, în ultimii 3 ani, am îndeplinit atribuții specifice organizării unor evenimente științifice internaționale de amploare: Conferința internațională „Integrarea Europeană. Realități și Perspective”; Conferința internațională: „Dunărea: Axă a Identității Europene”.
LUCRĂRI PUBLICATE ÎN REVISTE
1. Ştefănuţ Radu, Differentiations between the Competition of Crimes and the Unit of Crimes with Multiple Passive Subject, în EIRP Proceedings, Vol 16, nr. 1, Conferinţa internaţională „Integrarea Europeană - Realităţi şi perspective”, Ediţia a XVI - a, Universitatea “Danubius” din Galaţi, Editura Universitară Danubius, Galaţi, 2021, ISSN 2067-9211.
2. Ştefănuţ Radu, Criminological Aspects Regarding the Crime of Money Laundering. The Constituent Elements, în EIRP Proceedings, Vol 16, nr. 1, Conferinţa internaţională „Integrarea Europeană - Realităţi şi perspective”, Ediţia a XVI - a, Universitatea “Danubius” din Galaţi, Editura Universitară Danubius, Galaţi, 2021, ISSN 2067-9211.
3. Ştefănuţ Radu, The Difference between Money Laundering and Pimping, în EIRP Proceedings, Vol 16, nr. 1, Conferinţa internaţională „Integrarea Europeană - Realităţi şi perspective”, Ediţia a XVI - a, Universitatea “Danubius” din Galaţi, Editura Universitară Danubius, Galaţi, 2021, ISSN 2067-9211.
Lect. univ. dr. Iulian Savenco
Director Departament
iuliansavenco@univ-danubius.ro
Lect. univ. dr. Angelica Staicu
chirila_angelica@univ-danubius.ro
LECT. UNIV. DR. ANGELICA STAICU
EVOLUȚIE CARIERA UNIVERSITARĂ
A lucra în cadrul Facultății de Drept și în domeniul Științei Dreptului mi-a fost ca un dat, pe care am încercat să îl descopăr, să îl construiesc și să-i dau noi valențe în fiecare zi.
Între anii 1996-2000, am absolvit cursurile Facultății de Drept din cadrul Universităţii ,,Danubius’’ din Galaţi (media generală 9,77), iar examenul de licenţă l-am susţinut la Universitatea ,,Al.I.Cuza’’ Iaşi (media 9,50).
În anul 2005, am finalizat Studiile de Masterat Ştiinţe penale în cadrul Universității ,,Danubius’’ din Galaţi.
De asemenea, în perioada noiembrie 2001- februarie 2010, am urmat Studiile de doctorat la Institutul de Cercetări Juridice din cadrul Academiei Române, sub coordonarea reputatului prof. univ. dr. cercetător ştiinţific George Antoniu. Titlul de Doctor în Drept (Ştiinţe penale) l-am obținut cu teza ,,Relevanţa penală a plângerii prealabile” (2010).
Din aprilie 2010 până în prezent, sunt Cercetător ştiinţific asociat, Institutul de Cercetări Juridice din cadrul Academiei Române, realizând activităţi de cercetare în domeniul Ştiinţelor penale.
Complementar și întregind activitatea didactică și de cercetare, din octombrie 2000 și până în prezent, sunt avocat în cadrul Baroului Galaţi.
La Universitatea ,,Danubius” din Galați, Facultatea de Drept, cariera mea a început – aș putea spune – încă de pe băncile facultății, prin implicarea, în calitate de student, în structurile de conducere la nivel de Facultate și Universitate, prin participarea la Conferințele și simpozioanele organizate în cadrul acesteia. În perioada 2000 – 2002, am ocupat funcția de Preparator universitar doctorand, ulterior, în perioada 2002 – 2006, funcția de Asistent universitar doctorand, iar din anul 2006, Lector universitar doctor. În această calitate, desfășor activităţi didactice la disciplinele Drept penal – partea generală, Organizarea și etica profesiilor juridice (Etică și deontologie judiciară, Organizarea sistemului judiciar), Răspunderea penală a minorului în dreptul comparat, Dreptul comunicațiilor și al noilor tehnologii, precum și activităţi de informare şi orientare profesională a studenţilor, de consiliere în carieră a acestora, de îndrumare lucrări de licenţă și de disertație.
În cadrul Activităţilor ID- IFR, sunt Coordonator program ID, Facultatea de Drept, Coordonator disciplină ID-IFR (Drept penal – partea generală, Organizarea și etica profesiilor juridice (Etică și deontologie judiciară, Organizarea sistemului judiciar), responsabil seminarii IFR (Drept penal – partea generală, Organizarea și etica profesiilor juridice (Etică și deontologie judiciară, Organizarea sistemului judiciar) și tutore (Drept penal – partea generală, Organizarea și etica profesiilor juridice (Etică și deontologie judiciară, Organizarea sistemului judiciar), Dreptul comunicațiilor și al noilor tehnologii).
CONTRIBUȚII ȘTIINȚIFICE
Menționez aici câteva dintre lucrările științifice elaborate în ultimii ani, rod al preocupărilor de cunoaștere și cercetare în ariile de interes:
IMPLICARE ACTIVĂ ÎN ORGANIZAREA EVENIMENTELOR ȘTIINȚIFICE
Realizarea evenimentelor științifice reprezintă, practic, manifestarea dorinței de a cunoaște și împărtăși, alături de întreaga comunitate academică, de a valorifica experiența didactică și de cercetare și de a o îmbogăți cu noi date de cunoaștere. Astfel, implicarea mea a constat, în ultimii ani, în realizarea de contribuții la desfășurarea Conferinței Internaționale ,,Integrarea Europeană - Realități și Perspective”, organizată la nivelul Universității ,,Danubius” din Galați, precum și în realizarea/participarea, alături de cadrele didactice și studenți, la simpozioane, mese rotunde, meetings-uri, evenimente online, în cadrul Cercului științific studențesc de Drept public ,,N. Titulescu”, din cadrul Facultății de Drept. Începând cu anul 2021, sunt recenzor al articolelor înscrise în vederea publicării la Revista Acta Universitatis Danubius. Juridica, Print ISSN: 1844-8062
Online ISSN: 2065-3891, jurnal inclus în baze de date internaționale, recunoscut de CNCSIS în categoria B+.
REZULTATE DEOSEBITE ALE PARTENERIATELOR ȘTIINȚIFICE CU STUDENȚI
Aș putea spune că, până la urmă, ceea ce ne definește munca în calitate de cadru didactic este reprezentat, în cea mai mare parte, de modul în care se concretizează și se realizează parteneriatul cu studenții. Acest aspect a însemnat participarea studenților îndrumați la lucrările Conferinței Internaționale ,,Integrarea Europeană - Realități și Perspective”(EIRP), în cadrul Secțiunii dedicate studenților și masteranzilor, iar din anul 2021, și în cadrul Secțiunii Etică și integritate academică. De asemenea, acest parteneriat științific s-a materializat și în cadrul activităților realizate împreună cu aceștia, în desfășurarea unor Proiecte educaționale (2021 - Depre cyberbullying, 2022 - Laboratorul de Educație juridică, proiecte desfășurate împreună cu cadrele didactice și elevii unor școli din Galați), evenimente științifice, aplicații e-learning etc.
PROIECTE
Participarea în cadrul Proiectelor a însemnat și înseamnă noi etape în dezvoltarea profesională, de acumulare și revalorizare pentru activități viitoare. În acest sens, menționez câteva dintre proiectele la care am participat:
2021 - Curs post-universitar (CPU) de perfecționare profesională pentru personalul didactic din cadrul Universității Danubius din Galați, desfășurat sub egida Proiectului „Creșterea calității programelor de studii universitare prin formarea resursei umane și promovarea culturii antreprenoriale în rândul studenților” – ProForm, în cadrul activității A3. Program integrat de perfecționare profesională a personalului didactic universitar;
2019 – 2021 – Curs post-universitar (CPU) de perfecționare profesională pentru personalul didactic din cadrul Universității Danubius din Galați, Dezvoltarea inteligenței emoționale și a creativității studenților, desfășurat sub egida Proiectului Metode Educationale pentru Dezvoltarea Invățământului Inovativ Antreprenorial M.E.D.I.I.A.
Lect. univ. dr. Georgian Dan
Asist. univ. dr. Mariana Robea
ASIST. UNIV. DR. ROBEA MARIANA
EVOLUTIE CARIERA UNIVERSITARA
Dezvoltarea carierei universitare a necesitat un progres fireasc atât din perspectiva activității didactice cât și din perspectiva cercetării științifice.
Astfel, in anul 2001 am absolvit Colegiul de Administraţie Publică, Universitatea „Danubius” Galaţi. În anul 2004, am absolvit Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor – Colegiul de Tehnologii Alimentare si Piscicole, specializarea Controlul calitatii mediului, Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi. În anul 2004 am obtinut certificatul de absolvire al Departamentul pentru Pregatirea Personalului Didactic, Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi. În anul 2008, am absolvit Facultatea de Drept a Universității „Danubius” Galaţi. În anul 2009 am absolvit urmatoarele Cursuri Postuniversitare din cadrul Universității „Dunărea de Jos” Galaţi : ü Probleme specifice managementului de servicii sociale de sanatate ü Managementul resurselor umane ü Managementul serviciilor sociale si de sanatate ü Sistemul managerial organizaţional ü Sistemul managerial al serviciilor sociale şi de sănătate În anul 2010, am absolvit programul de studii universitare de masterat Managementul Carierei in Asistenta Sociala, Universitatea „George Bacovia”, Bacau. În anul 2010, am absolvit programul de studii universitare de master Drept si Administratia Publica Europeana , Universitatea „Danubius”, Galati. În anul 2018, am absolvit, sub îndrumarea domnului Prof. univ. doctor habilitat în drept Baltag Dumitru, programul de studii universitare doctorale, domeniul Drept, în cadrul Facultății de Drept a Universității de Studii Politice si Eonomice Europene ,,Constantin Stere”din Republica Moldova, teza de doctorat: Ordinea Juridica-Dimensiune Sociala a Dreptului. În perioada 2016-2019 am ocupat pozitia de Tutore in cadrul Facultatii de Drept a Universității „Danubius” Galaţi. Din anul 2019 pana in prezent, în urma concursului organizat la nivelul facultății de Drept a Universității ”Danubius”, ocup postul de asistent universitar.
CONTRIBUȚII ȘTIINȚIFICE
Cu privire la contribuțiile mele de ordin științific consider că merită a fi evidențiate următoarele lucrări stiințifice publicate la edituri de prestigiu în domeniul dreptului : ü Mariana Robea. Unele considerente referitoare la particularitatile ordinii de drept la nivel U.E. In: Lege si Viata, Nr.12, Chisinau, 2015. ü Mariana Robea. Coraportul dintre notiunile de ordine juridica, ordine de drept si ordine publica. In: Revista Studii Juridice Universitare, Nr. VII, U.L.I.M., 2015. ü Mariana Robea.Ion Postu. Unele referinte teoretice si normative privind ordinea juridica. In: Revista Studii Juridice Universitare, Nr.II, U.L.I.M.,2016. ü Mariana Robea.Unele reflectii privind conceptul de ordine juridica si raportul lui cu ordinea sociala. Conferinta internatioanala stiintifico-practice: Conceptul de dezvoltare a statului de drept in Moldova si Ucraina in contextul proceselor de euro-integrare. Chisinau, 2016.
ü Mariana Robea. Some reflection the concept of legal order an his relation on the social. Intenational Conference European Union’s History, Culture and Citizesnship, Pitesti, 2017.
ü Mariana Robea.Dumitru Baltag.Menirea sociala a ordinii juridice. In: Studii Juridice Universitare, Nr.III, U.L.I.M.,2017. ü Mariana Robea.Ion Postu.Conceptul de ordine juridica si reglementarea acestuia in legislatia Romaniei. In: Studii Juridice Universitare, Nr.IV, U.L.I.M.,2017. ü -Mariana Robea.Dumitru Baltag.Relevanta teoretica si sociala a fenomenului de ordine juridica.In: Lege si viata,Nr.II,2018. ü MarianaRobea.Dumitru Baltag.Ordinea judiciara si responsabilitatea juridica premisa a ordinii de drept.In: Lege si viata,Nr.IV,2018. ü -MarianaRobea.Dumitru Baltag.Valorile Juridice in fata provocarilor globalizarii.Conferinta,,Redimensionarea valorilor democratice in conditiile societatii internationale”.2018. ü Mariana Robea.Tatiana Stahi.Dezvoltarea predarii despre responsabilitatile materiale in dreptul muncii.In: Jurnalul de Studii si Cercetari Dunarene. Vol.X.Nr. II.2020. ü Mariana Robea.Tatiana Stahi. Impactul si misiunea sociala a ordinii juridice in Republica Moldova in etapa de asociere la Uniunea Europeana.In: Proceduri EIRP.Vol. XV .Nr. I.2020. ü Mariana Robea.Tatiana Stahi.Conditiile de exproprie si implicatiile sale asupra drepturilor de proprietate. In: Jurnalul de Studii si Cercetari Dunarene.Vol.XI.Nr.II.2021. ü MarianaRobea.Elena Moraru.Judecati teoretice despre juridice-responsabilitatea statului in fata individului.In: Jurnalul de Studii si Cercetari Dunarene.Vol.XI.Nr.II.2021. ü Mariana Robea.Tatiana Stahi. Ordinea politico-statala si ordinea juridica:manifestari si interdependente.In: Conferinta Internationala Stiintific-Practica dedicat aniversarii a 70 de ani de la fondarea facultatii Cadastru si Drept Universitatea Agrara de Stat din Moldova.Vol.55.2021. ü Mariana Robea. Ierarhizarea si sistematizarea actelor normative importante atributii ale statului vis-a-vis de ordinea juridica.In:Conferinta Internationala Stiintific-Practica dedicat aniversarii a 70 de ani de la fondarea facultatii Cadastru si Drept Universitatea Agrara de Stat din Moldova.Vol.55.2021.
PROIECTE
Un rol deosebit în definirea activitatii mele didactice l-a avut implicarea într-o serie de proiecte, precum: ü 2007 pana in 2012,Coordonator proiect ,Centru de reabilitare şi reintegrare socială a copilului delincvent; ü aprilie-decembrie 2009, Manager de proiect - in cadrul proiectului „Program de educare şi integrare pentru resortisanţii ţărilor terţe din municipiul Galaţi”, Fundaţia „Familia” Galaţi; ü 2011-2015,Consilier de informare şi consiliere/Expert jurist,in cadrul proiectului ,,Retea de centre de informare si consiliere pentru resortisanti ai unor tari terte” –O.I.M.– Misiunea în România; ü ianuarie - august 2012 - facililarea desfasurarii cursurilor educationale pentru copii RTT in orasul Galati si Bacau, implementate in cadrul proiectului ,,Cursuri de limba romana siorientare socio-culturala pentru RTT 2012” ü februarie-decembrie 2013, responsabil partener in cadrul proiectului ,,O sansa pentru mediul rural-dezvoltarea resurselor umane”ID 88554; ü mai-septembrie 2015, Trainer lucrator social-practica,in cadrul proiectului ,,Mentornet 2”POSTRU/144/6.3/S/134466, Asociatia SMART Galaţi. ü iunie-septembrie 2015,Formator-agent curatenie cladiri si mijloace de transport, in cadrul Asociatiei pentru dezvoltarea si promovarea socio economica Catalactica; ü februarie-aprilie 2019,Lector curs practica calificare, ingrijitoare batrani la domiciliu in cadrul proiectului “Promovarea unei ocupari sustenabile si de calitate a fortei de munca prin programe de formare individualizate in regiunea de Sud-Est” POCU 298/3/14/121555, CCSE Galati; ü mai 2019,Lector seminar INVESTGREEN 2 in cadrul proiectului “Imbunatatirea activitatii de management al resurselor umane in companiIe din sectoarele economice cu potential competitiv prin specializare inteligenta in regiunea de Nord-Vest”, POCU 227/3/8/117858, CCSE Galati; ü mai 2019,Lector seminar EUROPROIECTARE 5 - in cadrul proiectului “Imbunatatirea activitatii de management al resurselor umane in companiIe din sectoarele economice cu potential competitiv prin specializare inteligenta in regiunea de Nord-Vest”, POCU 227/3/8/117858, CCSE Galati; ü aprilie-mai 2022, Tutore practica in cadrul proiectului„Îmbunătățirea competențelor practice a studenților prin activități de învățare la locul de muncă, consiliere și orientare în carieră – Viitor pentru studenți!” POCU/626/6/13/133488,ASOCIAȚIA SOCIETATEA ROMÂNĂ DE PROTECȚIA MEDIULUI – S.R.P.M.
CURSURI PERFECTIONARE PROFESIONALA
ü 04.09.2007 – 29.01.2008 – curs de calificare profesională „Lucrător social„ – organizat de Centrul de Consultanţă şi Studii Europene Galaţi
ü 16.09. 2009 – curs „Relaţii publice şi comunicare” - organizat de Institutul European de cursuri prin corespondenţă filiala E.S.C.C.
ü 01.12.2008 – 01.01.2009 curs în cadrul proiectului „Nu există sănătate fără sănătate mintală” finanţat de FDSC Bucureşti
ü 11.12.2009 - participarea la workshopul „Impactul reglementării Uniunii Europene din domeniul dezvoltării durabile asupra angajaţilor şi managerilor, acum ori niciodată” organizat în cadrul proiectului „Adaptează-te şi fii flexibil permanent la nou”
ü martie 2010 - curs – “Operator introducere, validare şi prelucrarea date” - organizat de Centrul de Consultanţă şi Studii Europene Galaţi
ü noiembrie – decembrie 2010 - participare la seminarul „Tinerii împotriva traficului de persoane” – organizat de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Galaţi ü iunie 2011-ianuarie2012 –curs perfectionare lobby si advocacy in cadrul Asociatiei de Advocacy Timisoara
ü ianuarie 2011 - participare seminar „Utilizare TIC în afaceri” organizat de Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare din România MBM Software & Partners
ü 14 – 15 februarie 2011 – curs „Comunicarea cu mass media” – organizat de Centrul de Jurnalism Independent Bucureşti
ü 7.03.2011 – 11.03.2011 – participarea la seminar „Prevenirea discriminării şi violenţei împotriva femeii” – organizat în cadrul proiectului european Grundtvig
ü 10 – 26 martie 2011 - curs formare profesonală „Competenţe sociale şi civice” organizat de Centros de Estudio Infer – Sucursala Cluj
ü 20.06.2011 –20.12.2011 – curs de formare „Lobby si advocacy” – organizat in cadrul Proiectului „PARTENER ACTIV SI IMPLICAT”
ü mai 2012 – curs formare “Competente antreprenoriale” – organizat de SC Multipro Consult SRL Valcea
ü mai 2012 – curs “Economie Sociala” – organizat de Asociatia CATALACTICA Bucuresti
ü iulie 2012 – curs formare „Formator” – organizat de SC Centrul de Consultanta si Studii Europene SRL Galati
ü ianuarie 2013 – curs de formare „Reducerea riscurilor asociate consumului de substante noi cu proprietati psihoactive” – organizat de Romanian Harm Reduction Network
ü septembrie 2013 – curs de formare„Analist Piata Muncii” – organizata de SC Global Commercium Development SRL in cadrul Proiectului POSDRU/96/6.2/S/60000 „Viata dupa gratii”
|
Asist. univ. dr. Adriana Șandru
adriana.sandru@univ-danubius.ro
Absolventă a Facultății de Drept a Universității din București precum și a Colegiului Juridic Franco-Român de Studii Europene.
Titulară a diplomei de studii postuniversitare în Dreptul Afacerilor și Cooperării Internaționale, emisă de Universitatea din București și Universitatea Paris I Pantheon Sorbona.
Absolventă a masterului ”Integrare europeană: politică și economie europeană” (SNSPA) și doctor in drept din anul 2011.
Participa constant la conferințe naționale și internaționale și publică în reviste recunoscute articole și studii din domeniul dreptului internațional și european al drepturilor omului.
Este interesată de dreptul la educație, și de educația digitală, printre articolele recent publicate în acest domeniu putând fi menționate:
Este activ implicată în organizarea diferitelor activități științifice, un exemplu în acest sens fiind conferințele din cadrul Universității Danubius „Comunități virtuale în epoca Regulamentului General privind Protecția Datelor”.
Prof. univ. dr. Ploeșteanu Constantin
Asist. univ. dr. Aurel Octavian Pasat
octavian.pasat@univ-danubius.ro
Activez în învățământul universitar începând cu anul 2013. Preocupările constante pentru perfecţionare profesională au asigurat accederea pe posturile academice ale catedrei „Drept”.
În anul 2016, am susținut public teza de doctorat intitulată „Analiza juridico-penală a infracţiunilor vamale conform legislaţiei Republicii Moldova şi României” sub coordonarea domnului Conf. univ. dr. Sava MAIMESCU.
Urmare a susţinerii publice a tezei de doctorat in cadrul Universitatii de Stat din Moldova, mi s-a conferit titulul de ,,Doctor,, în domeniul Drept, eliberandu-se Diploma de Doctor, Seria DR, nr. 2406, din 27 decembrie 2016, recunoscuta in Romania, in baza Atestatului de recunoastere nr. 70604/A.N./14.03.2018, eliberat de catre Ministerul Educatiei Nationale.
Teza de doctorat, intitulată ”Analiza juridico-penală a infracţiunilor vamale conform legislaţiei Republicii Moldova şi României”, constituie o cercetare sistematică. Principalele rezultate ale activităţii de cercetare materializate în teza de doctor consider că sunt de o importanţă şi o certă actualitate într-un domeniu extrem de complex şi dinamic.
Atat înainte cât şi dupa obţinerea titulului de doctor, am prezentat si publicat in tara sau strainatate in reviste de specialitate, lucrări ştiinţifice în limba română cât şi în engleză.
Parte din lucrările pulicate în engleză se găsesc şi în biblioteci universitare precum şi în reviste indexate în bazele de date internaţionale, cum ar fi:
Am ocupat, prin concurs, posturile de lector, lector superior și conferențiar, precum și funcția de director program Studii master „Stiinţe penale” Universitatea „Bogdan Petriceicu Hasdeu”.
Licenţa în drept, licenţa în administraţie publică şi studiile doctorale în drept au permis titularizarea pentru displinele din domeniul drept in cadrul programelor de master şi licenţă, specialitatea Drept - „Drept vamal”, „Drept penal. Parte specială”, „Drept contravenţional”, „Protecția Juridică a Drepturilor Omului”, „Dreptul afacerilor”, „Probaţiunea în dreptul penal”, „Criminalistică”, „Cooperare Juridică Internaţională in Materie Penala”, „Drept comunitar”, “Noţiuni de Drept comparat Uniunea Europeană, Romania, Republica Moldova”, “Reglementări ale migrației în context transfrontalier”, “Teorii ale integrării europene”.
În predarea cursurilor aplic metodologia interactivă. În acest sens am elaborat materiale didactice, instrumente de evaluare atăt a cunoștințelor studenților, cât și a cursurilor in acest sens utilizez platforma de învățare Moodle, precum și Microsoft Teams.
Capacitatea de a îndruma studenţii s-a manifestat prin coordonarea lucrărilor de licenţă şi disertaţie, prin participarea la comisii de îndrumare şi a elaborării referatelor de cercetare ştiinţifică. Pe perioada desfăşurării activităţii didactice ca lector şi apoi conferenţiar universitar am avut ca deziderat asigurarea în cele mai bune condiţii a pregătirii profesionale a studenţilor, soluţionarea diferitelor probleme didactice şi de cercetare ştiinţifică şi socială.
Asist. univ. dr. Minodora Ioana Rusu
Asist. univ. dr. Ioana RUSU
I. Evoluția în carieră
În anul 2008 am absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Româno-Americane din București.
Am urmat apoi cursurile de masterat „Științe penale” la Facultatea de Drept din cadrul Universității București, după care cursurile de masterat „Drept și Administrație publică Europeană” în cadrul Facultății de Drept De la Universitatea DANUBIUS din Galați.
În perioada 2011-2015 am urmat cursurile Școlii doctorale de la Facultatea de Drept de la Universitatea Titu Maiorescu din București, susținând teza de doctorat cu titlul Asistența judiciară în materie penală la nivel european, coordonator științific - profesor universitar doctor Alexandru Boroi.
În urma susținerii tezei menționate prin ordinul Ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului nr. 4643 din 30.07.2015 mi s-a conferit titlul științific de doctor în drept.
Începând cu anul 2013 am fost angajat în funcția de asistent universitar la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir din București, iar din anul 2020 sunt angajată și la Universitatea DANUBIUS DIN Galați, Facultatea de Drept – plata cu ora.
Din anul 2018 sunt angajată la Autoritatea de Supraveghere Financiară, în funcția de consilier juridic.
La cele două universități coordonez seminarii la disciplinele drept penal, partea generală, drept procesual penal și clinică judiciară.
Am coordonat studenți și masteranzi în activitatea de cercetare științifică și redactare a unor studii și articole în domeniul științelor penale.
II. Activitatea publicistică
În ultimii 10 ani, în calitate de prim autor, autor sau coautor, am publicat la edituri recunoscute în domeniul științelor juridice, cum sunt Universul Juridic, C.H.Beck, Hamangiu și Prouniversitaria din România sau LAP LAMBERT din Germania un număr de 6 cursuri universitare și monografii, după cum urmează:
Alexandru Boroi, Ion Rusu, Minodora-Ioana Bălan-Rusu, The Judicial Cooperation in Criminal Matters in the European Union, LAP LAMBERT Academic Publishing (GERMANIA), DANUBIUS University, 2012, ISBN 978-3-8484-1300-3, 264 p.;
Alexandru Boroi (coordonator), Ion Rusu, Florentina Puşcă, Angelica Chirilă, Monica Pocora, Gina Livioara Goga, Ana-Alina Ionescu-Dumitrache, Minodora-Ioana Bălan-Rusu, Practică judiciară în materie penală, Drept penal. Partea generală, Ed. Universul Juridic, Bucureşti, 2013, ISBN 978-606-673-231-4, 618 p.;
Ion Rusu, Minodora-Ioana Bălan-Rusu, The European Arrest Warrant - Romanian and European Legislation. Doctrine and Jurisprudence, LAP LAMBERT Academic Publishing (GERMANIA), DANUBIUS University, 2013, ISBN 978-3-659-35736-7, 332 p.;
Ion Rusu, Minodora-Ioana Bălan-Rusu, Infracțiunile contra siguranței circulației pe drumurile publice în dreptul penal român, Ed. Universul Juridic, București, 2014, ISBN 978-606-673-367-0, 372 p.;
Alexandru Boroi (coordonator), Ion Rusu, Angelica Chirilă, Gina Livioara Goga, Ana-Alina Ionescu- Dumitrache, Minodora-Ioana Bălan-Rusu, Practică judiciară în materie penală, Drept penal. Partea specială, Ed. Universul Juridic, Bucureşti, 2014, ISBN 978-606-673-446-2, 635 p.;
Minodora-Ioana Rusu, Asistența judiciară în materie penală la nivel european, Ed. Universul Juridic, București, 2015, ISBN 978-606-673-628-2, 390 p.;
Alexandru Boroi (coordonator), Ion Rusu, Minodora-Ioana Rusu, Tratat de cooperare judiciară internațională în materie penală, Ed. C.H.Beck, București, 2016, ISBN 978-606-18-0549-5, 1044 p;
Ion Rusu (coordonator), Maria-Georgiana Teodorescu, Rareș Rotaru, Ioana Rusu, Bogdan Bîrzu, Roxana-Maria Chireac, Infracțiuni privind domeniul financiar-bancar, Ed. Hamangiu, București, 2018, ISBN: 978-606-27-1176-4, 210 p;
Ion Rusu (coordonator), Ioana Rusu, Bogdan Bîrzu, Infracțiunile contra siguranței circulației pe drumurile publice în dreptul penal român, Ediția a II-a, revăzută și adăugită, Ed. Universul Juridic, București, 2020, ISBN: 978-606-39-0595-7, 423 p.;
Ion Rusu (coordonator), Ioana Rusu, Bogdan Bîrzu, Drept penal român, Partea specială, vol. I, Curs universitar, ISBN general 978-606-39-0883-5, ISBN vol. I: 978-606-39-0884-2, Ed. Universul Juridic, București, 2021, 531 p.;
Ion Rusu (coordonator), Ioana Rusu, Bogdan Bîrzu, Drept penal român, Partea specială, vol. II, Curs universitar, ISBN general 978-606-39-0883-5, ISBN vol. II: 978-606-39-0892-7, Ed. Universul Juridic, București, 2021, 486 p.;
Ion Rusu (coordonator), Ioana Rusu, Bogdan Bîrzu, Drept penal român, Partea specială, vol.III, Curs universitar, ISBN general 978-606-39-0883-5, ISBN: 978-606-39-0908-5, Ed. Universul Juridic, București, 2021, 622 p.
În reviste recunoscute în domeniul dreptului am publicat un număr de 39 studii și articole, dintre care 2 în revista Juridical Tribune (indexată ISI, fără factor de impact).
De asemenea, am participat la mai multe conferințe internaționale unde am susținut un număr de 56 studii și articole care au fost ulterior publicate în volumele acestora.
Lect. univ. dr. Mirela Cristina Gheorghe