Cercetarea este liantul dintre idee şi progres. Este activitatea tipic umană care aduce un plus de performanţă şi confort în societatea civilizată. Este reprezentarea superioară a curiozităţii şi a testării acestei curiozităţi.
Prof. univ. dr. habil. Florian NUȚĂ
Prorector pentru activitatea științifică
Cercetarea este liantul dintre idee şi progres. Este activitatea tipic umană care aduce un plus de performanţă şi confort în societatea civilizată. Este reprezentarea superioară a curiozităţii şi a testării acestei curiozităţi.
În lumea modernă, activitatea de cercetare ştiinţifică este esenţială comunităţilor care îşi doresc să îşi depăşească condiţia în permanenţă. Progresul este esenţa civilizaţiei umane, iar cercetarea ştiinţifică asigură acest progres. Tot mai mult însă, se pune accentul pe păstrarea condiţiilor şi posibilităţilor de progres de la o generaţie la alta (dezvoltare durabilă). Astfel, tot cercetarea ştiinţifică este cea care trebuie să găsească măsura lucrurilor şi să rânduiască priorităţile de dezvoltare. Tot prin progres ştiinţific şi prin acumulare de cunoştinţe, comunităţile inovative găsesc calea sustenabilităţii şi descoperă cum să facă compromisul dintre progres cu orice preţ şi progres sustenabil şi durabil.
Paradigma lumii moderne s-a schimbat. Am trecut cu toţii de la „think big” la „think green”. Paradigma progresului este în schimbare şi se refomulează în fiecare zi. În aceste condiţii trecerea de la viteză prin efort fără limite la viteză prin calcularea minimului de efort este un ţel la care oamenii de ştiinţă din toată lumea lucrează în permanenţă.
Noi, ca universitate şi în calitate de comunitate inovativă, trebuie să contribuim la acest efort de schimabre a paradigmei. Suntem cei care prin efort nemijlocit dar şi prin cei pe care îi pregătim pentru viaţa activă, participăm la construirea unei lumi sustenabile.
De aceea activitatea de cercetare ştiinţifică trebuie să fie înţeleasă ca un element esenţial nu doar universităţii sau instituţiei de cercetare unde se desfăşoară. Asta pentru ca această activitate este delocalizată atât prin obiectul său – care trebuie să se refere la nevoi reale ale societăţii – cât şi prin rezultate – care sunt răspunsul lumii ştiinţifice la acele nevoi identificate.
La Universitatea Internațională Danubius, ne propunem o abordare sistemică a problematicii ştiinţifice, abordare în care îşi au locul toate parţile interesate – de la elevi şi studenţi până la instituţii de profil şi autorităţi locale şi naţionale. Această abordare asigură progresul şi succesul, nu doar al nostru, ci al comunităţii în general.