Centrul de Documentare Europeană EuroInfoGhid din cadrul Universității ”Danubius” din Galați, coordonat de doamna Conf. univ. dr. Gabriela MARCHIS, are deosebita plăcere de a vă invita să participați online, pe data de 18.12.2020, la ora 18.00, la conferinta cu tema O RADIOGRAFIE ASUPRA MENTALITĂTII ANTICAPITALISTE.
Deceniile de propagandă anticapitalistă au lăsat urme adânci în mentalul colectiv românesc, ceea ce face ca sărăcia, șomajul, corupția etc., să fie atribuite cu un aer de verosimilitate capitalismului, nu reminiscențelor comunismului. În România, cuvântul „capitalism” a fost atât de compromis de propaganda comunistă încât chiar și acum, la treizeci de ani de la căderea comunismului, pare imposibil de reabilitat. După decenii în șir de anatemizare, acest cuvânt este încă utilizat ca o sperietoare de către anticapitaliștii din diverse părți ale eșichierului politic.Deceniile de propagandă anticapitalistă au lăsat urme adânci în mentalul colectiv românesc, ceea ce face ca sărăcia, șomajul, corupția etc., să fie atribuite cu un aer de verosimilitate capitalismului, nu reminiscențelor comunismului. În România, cuvântul „capitalism” a fost atât de compromis de propaganda comunistă încât chiar și acum, la treizeci de ani de la căderea comunismului, pare imposibil de reabilitat. După decenii în șir de anatemizare, acest cuvânt este încă utilizat ca o sperietoare de către anticapitaliștii din diverse părți ale eșichierului politic.Un factor important care contribuie la comiterea erorilor de interpretare și la întreținerea confuziilor este comportamentul politicienilor români. Ei au fost dintotdeauna atrași de capitalismul de stat, care s-a manifestat, în perioada interbelică, prin politica „prin noi înșine”, iar în prezent, prin „capitalismul de cumetrie” – considerat de mulți contemporani identic cu capitalismul în general. Astfel, politicienii actuali se declară adepți ai inițiativei private, susținători ai întreprinderilor mici și mijlocii, apărători ai capitalului românesc ș.a.m.d., însă, în realitate, sufocă sectorul economic privat – cel mai creativ și mai expus la riscuri – prin supra reglementare, autorizații, controale, amenzi etc. În fine, elitele tehnocrate preferă și ele să lucreze în sectorul economic de stat sau în cel bugetar. De la aparatul birocratic al guvernului, al celor 24 ministere și al parlamentului la cele o sută de agenții guvernamentale, la consiliile de administrație ale numeroaselor întreprinderi de stat, organe de control, organisme „deconcentrate”, primării etc., aceste elite au capturat statul, se rotesc și se promovează reciproc la fel ca în timpul comunismului. O idee despre capacitatea de rezistență a acestor structuri la ideile și măsurile menite să instaureze economia de piață se poate face având în vedere că numărul salariaților bugetari este în prezent de peste 1,2 milioane (Silviu Cerna).Pornind de la teza profesorului Silviu Cerna, colocviul își propune să examineze și sa dezbată aspectele cheie privind mentalitatea anticapitalista in România - capitalismul și moneda de stat, intervenționismul fiscal și intervenționismul economic.
VORBITORI
Silviu Cerna este profesor emerit de „Economie monetară” la Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor a Universității de Vest din Timișoara. Este autor a numeroase lucrări în care tratează rolul băncilor centrale în economiile contemporane, obiectivele și instrumentele politicii monetare, factorii determinanți ai cursurilor valutare, uniunile monetare etc. Cartea Teoria zonelor monetare optime a primit premiul Academiei Române „Victor Slăvescu” (2006), iar, mai recent (2015), cartea Politica monetară a fost distinsă cu premiul „Eugeniu Carada” al Academiei Române și Marii Loje Naționale a României. În perioada 1992-2009, a fost membru al Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României.
Cristian Păun este președintele Fondului de garantare pentru IMM-uri și profesor universitar doctor la Academia de Studii Economice din București, Facultatea de Relații Economice Internaționale. Este titularul disciplinelor de Finanțe Internaționale, Piețe Financiare Internaționale, Investiții Internaționale și Managementul Riscului în Afacerile Internaționale. Este abilitat pentru conducere de doctorat în domeniul Economie și Afaceri Internaționale din 2017 cu o teză în domeniul crizelor financiare și a contagiunii acestora. Ocupă poziția de prodecan al Facultății de Relații Economice Internaționale, responsabil cu activitatea de cercetare în cadrul facultății. Este în prezent Director Executiv al Societății Române de Economie, o asociație profesională a economiștilor din România cu tradiție îndelungată (înființată în 1991). A ocupat poziția de Director al Centrului de Cercetare în Relații Economice Internaționale între 2012 și 2016. A coordonat în calitate de director un proiect național de cercetare pe tema aversiunii la risc în procesul investițional și un proiect național pe tema contagiunii crizelor economice în Europa Centrală și de Est.
Radu Nechita are o experiență didactică de două decenii în Franța (masterat, doctorat, predare la Université Aix-Marseille III) și în România (Facultatea de Studii Europene, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca). Autor al unui număr de 200 articole pe teme socio-economice, si peste 60 de articole și interviuri publicate în presa economică și culturală din România în perioada 2006-2016 (Ziarul Financiar, Săptămâna Financiară, Capital, Săptămâna Clujeană, Revista 22, Revista Sinteza, Polis, Transilvania Reporter etc.); Invitat la peste 70 de emisiuni de televiziune și radio (Digi 24, TVR1, TVR2,Transilvania Live, Look TV, Digi 24, The Money Channel, Realitatea TV, NCN, Radio Cluj, France Culture etc.).Radu Nechita are o experiență didactică de două decenii în Franța (masterat, doctorat, predare la Université Aix-Marseille III) și în România (Facultatea de Studii Europene, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca). Autor al unui număr de 200 articole pe teme socio-economice, si peste 60 de articole și interviuri publicate în presa economică și culturală din România în perioada 2006-2016 (Ziarul Financiar, Săptămâna Financiară, Capital, Săptămâna Clujeană, Revista 22, Revista Sinteza, Polis, Transilvania Reporter etc.); Invitat la peste 70 de emisiuni de televiziune și radio (Digi 24, TVR1, TVR2,Transilvania Live, Look TV, Digi 24, The Money Channel, Realitatea TV, NCN, Radio Cluj, France Culture etc.).
Gabriel Mursa (n. 1971) este profesor universitar. Predă teorie economică la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. În anul 2003, a obținut titlul de doctor în economie, în urma finalizării unui program de cercetare al cărui obiectiv a constat în studierea originilor economice, politice și sociale ale liberalismului secolului al XX-lea. Din 2011, a devenit președinte-fondator al Institutului Friedrich von Hayek România. De-a lungul timpului a scris cinci cărți în calitate de unic autor, Liberalismul (Institutul European, 2006), Logica pieței (Editura Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași), Ordinea economică a societății libere, Eseuri de economie politică și Intervenționismul fiscal. A tradus nenumărate cărți scrise de cei mai importanți gânditori liberali, fiind, simultan, unul dintre coordonatorii proiectului de traducere în limba română a operei lui Friedrich Hayek. În anul 2014, a primit titlul de Profesor Bologna, oferit de Alianța națională a organizațiilor studențești din România.
Octavian Bădescu este antreprenor în sectorul serviciilor și fondator al companiei imobiliare Freedom Group. A fost acționar majoritar al Sameday Courier – prima companie românească listată pe piață AeRO a BVB. În anul 2013 a fost pentru o perioada implicat ca „executiv” în proiectul denumit generic “management privat la companii de stat” la Compania Națională Posta Romana (PrioriPost), iar în anul 2016 a fost membru în Consiliul de Administrație a SC Electrocentrale București SA. Susținător entuziast al virtuților pieței libere și al libertății în ansamblu, preocupat de implicare in evoluția societății în general și de optimizarea gestionarii resurselor publice în particular, Octavian publică cu regularitate puncte de vedere pe teme antreprenoriale, manageriale, economice, sociale și politice și se implică activ în diferite proiecte legate cu precădere de antreprenoriat și de formarea tinerilor.Octavian Bădescu este antreprenor în sectorul serviciilor și fondator al companiei imobiliare Freedom Group. A fost acționar majoritar al Sameday Courier – prima companie românească listată pe piață AeRO a BVB. În anul 2013 a fost pentru o perioada implicat ca „executiv” în proiectul denumit generic “management privat la companii de stat” la Compania Națională Posta Romana (PrioriPost), iar în anul 2016 a fost membru în Consiliul de Administrație a SC Electrocentrale București SA. Susținător entuziast al virtuților pieței libere și al libertății în ansamblu, preocupat de implicare in evoluția societății în general și de optimizarea gestionarii resurselor publice în particular, Octavian publică cu regularitate puncte de vedere pe teme antreprenoriale, manageriale, economice, sociale și politice și se implică activ în diferite proiecte legate cu precădere de antreprenoriat și de formarea tinerilor.
Ovidiu Neacșu este economist și antreprenor, pasionat de economie politică. Autor de articole și speaker, Ovidiu a participat la seminarii pe teme economice, politice și juridice în Franța, Bulgaria, SUA și Georgia. Este vicepreședintele think-tank-ului libertarian SoLib - Societatea pentru Libertate Individuală.
Flavius Rovinaru este conferențiar universitar la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a celei mai bine cotate universități din România, Universitatea Babeș̦ Bolyai din Cluj. Predă micro și macroeconomie, politici economice comparate, implicându-se total în revigorarea cursului de Doctrine Economice, odată cu titularizarea sa la această disciplină. Preocupările academice au fost completate cu activitatea de antreprenoriat, pe care o desfășoară cu pasiune de un deceniu. Mai remarcăm implicarea sa civică din ultimii ani, materializată recent cu înființarea think-thank-ului Forumul Cultural Ardelean.
Evenimentul poate fi vizionat, vineri, 18.12.2020, ora 18.00, la următorul link: