Ion Rusu – un om caracterizat de simțul datoriei și de modestie
Ion Rusu este profesor în cadrul Facultății de Drept a Universității “Danubius”, cu o pregătire academică despre care ne-a spus că a început imediat după anul 1990 când, în calitate de ofițer cu atribuții de management, dar și de cercetare penală în Poliția Română, a insistat în sensul perfecționării propriei pregătiri în domeniul juridic, precum și în sensul îndrumării corecte în pregătire a cadrelor din subordine. Acesta a urmat studii postuniversitare la Facultatea de Drept din București, devenind, ulterior, doctor al Academiei de Poliție “Al. I. Cuza” din București.
Din anul 2009 el este cadru didactic al Universității “Danubius” din Galați despre care mărturisește că “are o însemnătate deosebită deoarece reprezintă excelența în domeniul universitar” și că “este un loc deosebit în care am avut permanent ocazia să interacționez, aproape zilnic, direct sau prin mijloace electronice, cu oameni deosebiți, cu dascăli adevărați care-și dedică zilnic întreaga lor muncă tinerilor preocupați cu pregătirea în domeniul juridic”.
Profesorul Rusu este un dascăl care se străduiește, în permanență, să le sublinieze studenților “importanța domeniului ales și contribuția deosebită a acestui domeniu în promovarea valorilor fundamentale ale unei societăți aflate într-o continuă transformare și evoluție”. Acesta ne-a mărturisit cu entuziasm: “Ce poate fi mai frumos, mai atractiv, pentru un cadru didactic, decât imaginea fostului lui student care, după absolvirea facultății, este angrenat concret în procedurile judiciare, în calitate de judecător, procuror, avocat, notar, organ de cercetare penală al poliției judiciare, jurist sau, după ani, este manager la o instituție sau companie de stat sau privată?!”.
Profesorul Ion Rusu s-a implicat permanent în activitățile științifice desfășurate la nivelul Universității Danubius, precum seria de conferințe DAIE despre care consideră că au ajutat, în mod deosebit, la recunoașterea reputației Danubius în statele vecine - Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria și Serbia, țări în care acesta a promovat, alături de colegii săi, imaginea instituției și activitatea de cercetare științifică derulată.
Profesorul Rusu nu ratează nicio participare la conferințele EIRP, ocazii cu care își prezintă studiile și articolele prin care contribuie substanțial la dezvoltarea științei dreptului în general.
În ceea ce privește activitatea sa academică, acesta este autorul, co-autorul sau coordonatorul a nu mai puțin de 17 cărți de specialitate și a peste 73 de studii și articole. În această perioadă, atenția sa este concentrată în direcția finalizării cursului universitar “Drept penal. Partea specială”, urmând să definitiveze și ultimele două volume, dintr-o colecție de cinci, primele trei volume, care au văzut deja lumina tiparului, însumând nu mai puțin de 1600 de pagini. Despre această realizare, Profesorul Rusu ne-a zis că “examinarea profundă a acestor infracțiuni, trimiterile la practica judiciară recentă, la deciziile Curții Constituționale și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, la doctrina mai veche sau la cea recentă, fac din acest curs unul util atât practicienilor cât și mediului universitar”.
De asemenea, profesorul va publica, în curând, în calitate de coordonator, cursurile universitare de masterat: “Individualizarea sancțiunilor de drept penal” și “Cooperarea judiciară internațională în materie penală”.
Autocaracterizându-se drept “o persoană cu înclinații clare spre efort”, Ion Rusu ne-a explicat că îi place să-și facă datoria cu modestie și să ajute acolo unde este solicitat.
Întrebat ce mesaj dorește să transmită comunității danubiene, acesta a extras esențialul prin următoarea propoziție: “mult succes în continuare, succes care va veni, cu siguranță, datorită management-ului performant practicat la acest moment și a forței grupului”.
Lect. univ. dr. Petra Alina Marinescu
Consultant PR&MEDIA