Săptămâna trecută, studenți ai Facultății de Drept, atât de la programul de licență cât și de la programele universitare de masterat, Drept și Administrație Publică Europeană și Științe penale, au trăit o experiență inedită: privarea de libertate în cadrul proiectului ”O zi în penitenciar”.
Viitorii practicieni în domeniul juridic au fost transportați cu autospeciala ANP la Penitenciarul Brăila și, după ce au trecut prin filtrul complet al identificării, percheziției corporale și consultului medical, au explorat mediul penitenciar. Astfel, au descoperit condițiile în care se execută pedepsele privative de libertate, camerele deținuților, spațiile recreative, sala de sport, capela Penitenciarului, biblioteca etc.
Vizita s-a încheiat cu discuții între studenți și deținuți, aceștia din urmă povestind faptele și împrejurările în care au săvârșit diferitele infracțiuni pentru care se află în executarea pedepsei.
Concluzia studenților participanți este că, oricât de clar ar fi prezentate elementele constitutive ale infracțiunilor, oricât de bine ar fi explicate aspectele din practica judecătorească la orele de curs și de seminar, nimic nu se poate compara, din perspectiva asimilării cunoștințelor teoretice, cu interacțiunea directă dintre student și povestea condamnatului.
Infracțiunile prezentate, direct de către subiecții activi ai acestora, au fost din categorii diferite: infracțiuni contra vieții – omor calificat; infracțiuni contra patrimoniului – furt calificat (jaf armat, furtul de bancomate prin folosirea de exolozibil) și înșelăciune în formă continuată; infracțuni contra siguranței publice – conducerea unui vehicul fără permis de conducere, nerespectarea regimului armelor și al munițiilor și uzul de armă fără drept.
Conducerea Penitenciarului Brăila a pregătit pentru studenți și o prezentare a armamentului folosit de cadrele din mediul penitenciar.
Studenții au înțeles cât de sensibilă poate fi limita dintre legal și ilegal. Poveștile deținuților care au inetracționat cu studenții au avut ca numitor comun regretul și justificarea conduitei infracționale prin dorința îmbogățirii rapide, indiferent de consecințe.
Este a 5-a ediție a Proiectului ”O zi în penitenciar”, parteneriatul dintre Facultatea de Drept și Penitenciarul Brăila dovedindu-și eficiența.
Mulțumim domnului Comisar - șef de poliție penitenciară Horia HULUBA , Director al Penitenciarului Brăila și doamnei Comisar de penitenciare Simona CALU - Director Reintegrare Socială pentru extraordinara colaborare cu Facultatea de Drept a Univrsității ”Danubius”.
Decan,
Conf. univ. dr. Ana Alina IONESCU DUMITRACHE