Știm că sunteți tineri deosebiți, inteligenți și cu personalități puternice. Vă propunem un nou cadru în care să vă puteți exprima, afirma și confirma abilitățile discursive. Un cadru în care opiniile voastre primează și nu cele ale profesorilor. Avem plăcerea de a vă anunța înființarea “Danubius” Debate Club, clubul pentru dezbateri academice “Danubius”, în cadrul căruia câte două echipe se vor confrunta în lumea ideilor și a argumentelor privind subiecte de mare interes actual, sub sloganul “Cogito, ergo sum”.
Această intițiativă este în consonanță cu misiunea și valorile promovate de către comunitatea Danubiană atât la nivel instituțional, cât și la nivelul celor patru Facultăți: inovație, excelență, respect, deschidere, adevăr, antreprenorial, comunicare eficientă, competitivitate. De asemenea, inițiativa are în vedere faptul că, pe parcurul anilor de studiu, voi, studenții, intrați în contact cu materii precum “Arta dezbaterii și a argumentării”, “Gândire critică”, “Etică”, “Instituția purtătorului de cuvânt” sau “Protecția internațională a drepturilor omului”.
De ce să luați parte la o dezbatere academică?
- Vă dezvoltă abilitățile de comunicare ;
- Ajută la procesul vostru de informare și vă dezvoltă bagajul de cultură generală;
- Vă stimulează gândirea critică;
- Crește șansele voastre de angajare;
- Adrenalina discursului argumentat și contorizat în timpul meciurilor conduce la depășirea barierelor emoționale aferente luării de cuvânt în public, exprimării unor puncte de vedere, anxietății de a fi respins din cauza unei opinii diferite de a altora etc..
- Vă dezvoltă spiritul de echipă precum și capacitate de a fi creativi.
Primul meci din cadrul “Danubius” Debate Club se va desfășura online, pe platforma Danubius, marți, 16 martie, de la ora 14.00. Pentru început, vor combate două echipe formate din studenți ai Facultății de Comunicare și Relații Internționale (programele IF și ID).
Mod de organizare și desfășurare:
- Se vor forma echipe de câte patru studenți.
- Aceștia se vor înscrie pentru a argumenta pro sau contra unei teme (moțiuni) și vor forma ulterior echipele.
- O echipă va fi confirmatoare (pro), iar cealaltă echipă – negatoare (contra).
- Vor exista doi căpitani de echipă – membri conclusivi (aceștia vor avea și cuvântul final).
- Membrii echipelor vor vorbi pe rând, consecutiv. Se va desființa mai întâi argumentul echipei adverse și apoi se va aduce argumentul propriu.
- Moțiunile (temele de dezbatere) - se vor înainta/ se vor anunța cu minimum două săptămâni înainte de fiecare meci.
- Dezbaterile vor fi jurizate de arbitri (cadre didactice din cadrul Universității).
- Aceștia vor oferi punctajul astfel: un punct/0,5 puncte pentru un argument și un punct/0,5 puncte pentru desființarea argumentului echipei adverse.
- Pentru a obține punctajul, fiecare vorbitor va trebui să respecte criterii de claritate, pertinență, timp și să evite atacul la persoană – dezbaterea se va concentra pe argumente.
- Meciurile vor avea durata de o oră.
- Timpul de vorbire va fi de maximum 3 minute/persoană; discurs conclusiv - maximum 5 minute.
- Timpul de gândire - maximum 3 minute
- Ambele echipe vor fi premiate!
Moțiunea (tema) propusă pentru prima dezbatere din cadrul “Danubius” Debate Club este “Vaccinarea anti-Covid 19”.
Lect. univ dr. Petra Alina Marinescu, inițiatoarea proiectului și arbitrul confruntării, vă așteaptă să vă înscrieți pentru a argumenta “pentru” sau “împotriva” temei propuse, până luni 8, martie, la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau la numărul de telefon 0740 303 810.
Ulterior, vor fi anunțate echipele care s-au format, pentru ca studenții să poată intra în legătură și să pregătească strategia de debate.
Sunt bineveniți și cei care doresc să asiste virtual. Încurajăm suporterii celor două echipe să se înscrie. Atenție! Locurile sunt limitate!
Mult succes în lupta cu argumentele!