fbpx
Intalnire de lucru cu reprezentantii profesiilor juridice la Facultatea de Drept

Intalnire de lucru cu reprezentantii profesiilor juridice la Facultatea de Drept

Opinia profesioniștilor în domeniul juridic este foarte importantă pentru revizuirea structurii și conținutului programelor de studii universitare de licență și de masterat din cadrul Facultății de Drept a Universității Internaționale Danubius.

Periodic, facultatea invită reprezentanți ai mediilor profesionale relevante domeniului juridic (magistrați, avocați, polițiști, consilieri juridici, notari publici, executori judecătorești, asistenți ai judecătorului, asistenți judiciari, consilieri de probațiune, funcționari publici etc.), să evalueze conținutul și structura programelor de studii.

Vineri, 17 ianuarie, a avut loc o asemenea întrunire, iar intervențiile invitaților au fost deosebit de valoroase pentru revizuirea curriculumului acestei facultăți.

În cadrul dezbaterilor, profesioniștii au conturat nevoia aprofundării/ recapitulării, în anul terminal de studii, a disciplinelor: drept civil, drept penal, drept procesual civil și drept procesual penal.

De exemplu, a fost menționată necesitatea intensificării practicii studenților (inclusiv prin accelerarea acțiunilor de simulare a proceselor) în cadrul instanțelor, parchetelor etc. În acest sens, domnul Președinte al Curții de Apel Galați, Judecător Doru Benescu, domnul Prodecan al Baroului Galați, Av. Ciprian Baciu și domnul decan al Baroului Brăila, Av. Cristian Chiriță, au declarat deschiderea totală în vederea continuării colaborării, dar și în demararea unor noi proiecte, asigurarea prezenței specialiștilor la întâlniri cu studenții pentru a dezbate diferite teme de interes.

Digitalizarea în domeniul juridic, nevoia accentuării studiului contenciosului administrativ, nevoia accesului studentului la practica specifică tuturor ramurilor profesionale pentru înțelegerea disciplinelor: drept constituțional, drept administrativ, dreptul muncii etc., au fost alte nevoi identificate și dezbătute în cadrul acestei întâlniri, propuneri în acest sens, fiind conturate din partea reprezentanților instituțiilor publice.

Alte aspecte semnalate în cadrul întâlnirii au vizat nevoia adaptării continue a conținutului disciplinelor Logică juridică, Criminologie, Criminalistică, Psihologie judiciară, în sensul aprofundării unor elemente necesare în definirea raționamentului logic (în legătură cu proba examenului de admitere la Institutul National al Magistraturii) precum și a capacității absolventului de Drept de a identifica anumite comportamente infracționale și, nu în ultimul rând, de a-și gestiona propriile emoții în activitățile judiciare.

Concluzia -cheie a acestor dezbateri se rezumă la nevoia acută de resurse umane de specialitate juridică în instanțe, parchete, instituții publice.

Mulțumim tuturor respondenților chestionarelor de evaluare a programelor de studii, tuturor absolvenților, studenților, partenerilor care s-au implicat în acest demers!

Mulțumiri, Curții de Apel Galați , DIICOT Galați, Baroului Galați, Baroului Brăila, Serviciului Caziere Galați, Instituției Prefectului Galați, Instituției Prefectului Brăila, Primăriei Municipiului Galați, Serviciului de Probațiune Galați, Poliției locale Galați, Penitenciarului Galați , Centrului de deținere Tichilești, Penitenciarului Brăila, Casei Județene de Pensii Galați, Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii Galați, Inspectoratului Teritorial de Muncă Galați, Poliției de frontieră Brăila, Asociației Romăne de Drept si Afaceri Europene, Colegiului Consilierilor Juridici București, membrilor comisiilor de calitate ale Facultății, absolvenților și studenților prezenți.

În măsura în care există și alte opinii de îmbunătățire a curriculumului Facultății de Drept din partea angajatorilor, absolvenților, profesioniștilor Dreptului, suntem deschiși comunicării!

 

Decan interimar,

Conf. Univ. dr. Ana Alina IONESCU DUMITRACHE

 


Știri recente

© 2025 Danubius International University. All Rights Reserved.